Mai sunt puține zile până la începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, în cazul să se vor ține pe data de 6 decembrie 2020.
Partidele politice își finalizează listele cu candidații pentru camera deputaților și senat. La PSD, pe ultima sută de metri și-au anunțat intenția de a candisa, doi reputați medici. Este vorba despre Alexandru Rafila și Adrian Streinu –Cercel.
Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase "Matei Balș" din Capitală, se va afla în urma fostului edil al bucureștenilor, Gabrielei Firea, cap de listă la Senat.
Joi, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a fost prezetat, oficial, drept candidat pe listele PSD la alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Motivul pentru care Alexandru Rafila candidează pe listele PSD
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și unul dintre specialiștii cei mai mediatizați în perioada pandemiei, va candida pe listele PSD București la alegerile pentru Camera Deputaților, a anunțat joi președintele Marcel Ciolacu.
Întrebat de ce a ales PSD, el a spus: „Cunosc PSD, a fost o întâlnire deschisă, fără condiții, iar domnul Ciolacu a înțeles că eu mai întâi sunt medic și voi respecta întotdeauna conștiința profesionale, și abia apoi voi fi membru de partid. De ce PSD? Pentru că după această propunere nu am primit o altă propunere în acest sens și nu cred că apartenența la un partid trebuie să fie considerată o vină. Spectrul politic trebuie profesionalizat”.
În legătură cu situația la nivel național generată de criza sanitară, Rafila a spus că vor fi decisive următoarele două săptămâni.
„Vor fi decisive următoarele două săptămâni. Dacă trendul ascendent va fi rapid crescător, trebuie să existe o gândire a întregii clase politice legate de momentul oportun. Nu pot face pronosticuri. Cei care au responsabilitatea, la guvern și Ministerul Sănătății, vor putea să decidă în consecință pe baza datelor de la INSP”, a spus Rafila.
Cine este Adrian Streinu-Cercel
Adrian Streinu-Cercel este un medic și cercetător român, membru al Academiei de Științe Medicale, director al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și profesor universitar în cadrul Universității Carol Davila. A absolvit Facultatea de Medicină din București în anul 1982 și a început să lucreze în cadrul institutului de boli infecțioase din București după rezidențiat, în 1984.
Streinu-Cercel a fost secretar de stat în Guvernul Emil Boc, între 6 octombrie - 3 noiembrie 2009 și 19 noiembrie 2010 - 23 mai 2012. A fost declarat de două ori incompatibil de ANI, pentru pozițiile deținute în cadrul Guvernului și al UMF în paralel cu poziția de director de spital.
În timpul pandemiei de coronavirus din 2020 a ocupat funcția de președinte al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătății între 6 aprilie și 23 aprilie, fiind demis în urma apariției în presă al unui plan de luptă împotriva epidemiei care prevedea carantinarea separată de familii a persoanelor de peste 65 de ani.
Medicul Streinu-Cercel , avertizează: „Lumea să poarte mască tot timpul”
În legătură cu răspândirea noului coronavirus, prof. Streinu-Cercel a atras atenția că trebuie să purtăm masca de protecție, inclusive la birou.
„Viteza de circulație a picăturilor de salivă când vorbești fără mască este de 7 metri pe secundă. Când oamenii se ceartă, viteza e și mai mare. Logic, pe cale de consecință, trebuie ca lumea să poarte mască tot timpul. Inclusiv în platoul de televiziune. Mai mult, particulele virale pot persista pe suprafețe până la 60-80 de ore, ceea ce înseamnă că nespălatul pe mâini des, ori de câte ori atingem astfel de suprafețe nedezinfectate înseamnă contaminare și dusul mâinilor la față poate produce infectare.
Repet, ca să înțeleagă toată lumea, din momentul în care ieșim din casă trebuie să purtăm mască, inclusiv la birou. Se umezește, o arunci, apoi iei alta. Angajatorii ar trebui să pună la dispoziție seturi de măști pentru angajați, iar pentru persoanele vulnerabile autoritățile locale trebuie să găsească soluții să le sprijine. Eforturi s-au făcut din partea Guvernului… mesajele au fost corect date, nu putem fi absurzi!”
„Dacă nu se folosește masca, în mod constant, în 14 zile vom avea creștere și mai mare. Virusul se transmite în serii de patru zile, de la o persoană infectată la 3-4 alte persoane. Undeva, în 12 zile, de la persoană infectată, trebuie să ne așteptăm la alte 40 contaminate”, a mai spus medicul.
Cocktail-ul administrat președintelui american Donald Trump se folosește și în România
„Acest cocktail se folosește deja pe pacienți, iar rezultatele sunt foarte bune. Aceste rezultate vor fi raportate la final către FDA pentru a fi interpretate si dacă sunt semnificative statistic, vor fi luate în considerare. Până acum, avem un rezultat foarte bun”, a mai spus Streinu-Cercel, potrivit realitatea.net