Protocol de grad zero! Românii care se infectează cu coronavirus vor ajunge la terapie intensivă

Măsurile de prevenție și cele de igienă trebuie adoptate de fiecare român în parte. Atenția trebuie să fie maximă, oamenii trebuie să evite aglomerațiile precum și adopte regulile stricte de igienă, pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Epidemia de coronavirus care a lovit Italia, este tratată cu seriozitate de autoritățile medicale române. Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase "Profesor Matei Balș" din București a precizat că doar cinci la sută dintre persoanele infectate fac forme severe ale bolii, care pot duce la deces.

”Există trei planuri: este planul de izolare la domiciliu, când riscul este minim, dar vrem, totuşi, să ne asigurăm. Este varianta de mijloc, când vorbim de carantină, cum e cazul celor care au venit de pe vapor, dar în cazul cărora riscul oricum e mic - după cum ştiţi, ei sunt asimptomatici şi în momentul ăsta. Şi este a treia variantă, a celor care au un risc mare şi în cazul lor e vorba de testare. Tratamentul, că şi aici trebuie stabilit, nu există decât pentru formele severe şi nu este un tratament care să fie dovedit sau standardizat. Sunt nişte încercări care s-au făcut şi în alte părţi în lume, le facem şi noi, cu nişte medicamene care au legătură cu medicaţia de la infecţia HIV. E de fapt o combinaţie.

Practic, acele medicamente se folosesc pentru formele ălea de 5% severe de complicaţii respiratorii, cu risc major. Acele persoane care au formele severe trebuie să ajungă să fie şi într-o terapie intensivă, cum e de exemplu la Institutul "Matei Balş". Noi avem practic şi camerele speciale, unde ei pot să stea, cei care sunt pozitivi. Nu vorbim deocamdată de aceste cazuri, dar dacă şi când vor veni, sunt nişte camere speciale, se numesc camere presurizate - mă rog, e o discuţie, e o presiune negativă acolo - şi în plus ei vor fi testaţi. Cei care după testare vor ieși pozitivi, vor ajunge inclusiv la terapie intensivă, care e practic la îndemână”.

Doctorul Marinescu s-a referit și la implicarea armatei, care se va implica în anumite situații, și doar atunci când situația o va impune. În prezent, nu este un tratament țintit pentru cei care se infectează cu coronavirusul Covid 2019, medicația dată acestor persoane fiind cea folosită în cazul infecțiilor cu HIV. ”Nu numai ca nu există medicaţie preventivă. Nu există nici măsuri preventive. Nu e vaccin, nu e nimic standardizat la nivelul tratamentului. Singurul lucru pe care îl poţi face preventiv e să izolezi focarul și persoanele respective, exact ceea ce se face acum, începând de la graniţă, continuând cu tot ce înseamnă măsuri de prevenţie, chiar şi cele uzuale. Chiar şi regulile de igienă, purtarea măştii şi evitarea zonelor aglomerate înseamnă măsurile pe care fiecare dintre noi le poate lua tocmai ca să se izoleze şi de coronavirus.

Există două tipuri de medicamente: sunt medicamentele simptomatice, pentru formele uşoare şi medii, exact aceleaşi medicamente care se dau şi în caz de gripă sau în alte situaţii, strict pentru simptome, iar medicamentele de care vă spun şi care nu sunt standardizate, dar au nişte baze științifice, în intervalul ăsta scurt, de când vorbim de coronavirus, sunt strict pentru cazurile severe. Medicamentele acestea înseamnă o combinație care e uşor de obţinut. Nu sunt medicamente deosebite. E o combinaţie între medicamente care țin de infecția HIV și medicamente care ţin de gripă”, a mai spus doctorul Marinescu.

Măsurile preventive nu trebuie luată pentru perioadă limitată de timp, ci pentru luni de zile, mai atrage atenția medicul Marinescu. ”Vor fi foarte probabil cazuri de coronavirus în România. Este logic, pentru că se întâmplă în Europa și până la urmă este aproape imposibil să nu avem cazuri de coronavirus, dar e important să nu avem un focar, să avem cazuri izolate, aşa cum se întâmplă în cele mai multe dintre ţările europene. Important este să păstrăm în mod constant aceste lucruri de care vă spuneam şi asta nu pentru o săptămână, două. E posibil să fie vorba de luni de zile”.