Protezele va salveaza auzul!

Firmele de protezare auditiva se bat in oferte: gasiti de la aparate digitale gratuite pana la proteze ultraperfomante care se pot conecta la televizor.

Peste 10% din populatia Romaniei are deficiente de auz, insa multi romani iau tarziu decizia de a-si pune o proteza. Aceasta amanare poate degrada iremediabil auzul, avertizeaza medicii orelisti. Firmele de protezare auditiva s-au extins masiv in ultimii ani in majoritatea judetelor, iar unele si-au deschis centre inclusiv in malluri.

Testati-va auzul an de an

Pentru a nu ajunge intr-un stadiu avansat de surzenie (hipoacuzie), medicii orelisti recomanda testarea auzului la copii inainte sa implineasca varsta de un an. Pentru adulti, consultul ORL ar trebui sa fie obligatoriu an de an. „Cu cat se amana mai mult momentul protezarii, cu atat scade calitatea auzului”, sugereaza medicul orelist Margareta Stoica, de la Cabinetul de Foniatrie „Opera Romana” din Bucuresti. Pierderile de auz pot aparea din nastere, dar si in urma unor infectii virale (oreion, pojar, rujeola), activitatii in mediu zgomotos, consumului unor medicamente toxice.

Dispozitive discrete, ultraperformante

Aparatele auditive au evoluat mult in ultimii zece ani, iar acum exista pe piata modele foarte discrete, care se ascund in ureche (intraauriculare) sau dupa ureche (retroauriculare), si care au capacitatea de a „filtra” zgomotele foarte puternice, cum ar fi bubuiturile.

„Pentru oamenii tineri, activi, acestea sunt cele mai indicate”, este de parere medicul orelist Margareta Stoica. Specialistul ii sfatuieste pe cei care doresc sa-si cumpere o proteza sa studieze bine piata inainte sa aleaga un model, deoarece oferta este variata si pentru buzunarele tuturor. Exista inclusiv aparate digitale care pot fi cumparate doar cu ajutorul oferit de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in valoare de 887, 77 de lei.

In Romania exista zece firme care distribuie aparate auditive si se afla in contract cu casele de asigurari de sanatate. Printre cele mai cunoscute se numara Audionova, Clarfon, Sonorom, Romsound si Audioptica.

Cele mai vandute aparate sunt cele digitale, care in ultimii ani le-au inlocuit in mare masura pe cele analogice. Daca, in 2004, protezele auditive analogice erau vandute in proportie de 80%, acum ele nu mai depasesc nici 5% din vanzari.

Spre deosebire de protezele analogice, care doar amplifica sunetul, cele digitale il „potrivesc” in functie de circumstante (n.r. - cand sunetul este scazut, acestea il amplifica, iar cand este puternic, il reduc). In plus, cu cat protezele au mai multe canale, cu atat prelucreaza sunetele mai fidel. Exista si proteze care se vand impreuna cu transmitatoare FM, ce pot fi conectate la diverse sisteme audio (radio, televizor, telefon fix).

 „Un aparat se recomanda unui pacient si in functie de viata lui sociala. Oamenilor activi, care lucreaza, merg la spectacole, li se potrivesc aparatele cu multe benzi de frecventa si multe canale. Celor sedentari le pot fi utile si cele cu mai putine benzi si canale”, explica Adi Mislin, director la Audionova.

Indiferent de costul unui aparat auditiv, orice persoana poate obtine cei 887 de lei de la asigurator. Restul sumei, care poate urca si pana la 6.000 de lei, va fi achitata din buzunarul clientului.

BIROCRATIE Cum obtineti bani pentru aparate auditive

> Mergeti intai la medicul de familie, care va trimite la orelist.

> Dupa consult acesta din urma va scrie o recomandare catre un centru de protezare.

> Intr-un spital de stat sau intr-un centru de protezare auditiva veti face o audiograma.

> Cu audiograma, recomandarea de la medicul ORL, talonul de pensie/adeverinta de salariat, mergeti la casa judeteana de asigurari de sanatate.

> Cu decizia de la casa de asigurari, mergeti din nou la centrul de protezare unde probati aparatul care vi se potriveste.

> Timpul de asteptare pentru obtinerea banilor depinde de la o casa de asigurari la alta si poate ajunge pana la un an.

OFERTE DE PE PIATA

Audionova (telefon 021/210.46.12) Firma are 50 de cabinete in toata tara si doua in Republica Moldova. Preturile aparatelor digitale variaza in functie de numarul de canale: intre 887 si 1.400 lei costa cele din clasa de baza, cu doua-patru canale; intre 1.600 si 2.600 lei costa cele din clasa medie, cu sase-zece canale, iar cele de lux, cu peste 15 canale, ajung la 5.000 de lei. Firma mai ofera audiograma gratuita, doi ani garantie pentru aparate, reduceri si achizitie in rate.

Clarfon (telefon 021/345.13.14) Firma are zece cabinete in toata tara. Aparatele din clasa de baza digitale costa intre  887 si 2.000 de lei, cele din clasa medie ajung la 4.000 de lei, iar cele de lux ajung la 6.000 de lei. De asemenea se ofera audiograma gratuita, discounturi de pana la 20% si truse pentru intretinerea aparatelor.

Sonorom (021/335.75.62)

Exista zece cabinete ale Sonorom in toata tara. Dispozitivele de protezare din clasa de baza costa intre 887 si 1.400, cele din clasa medie intre 1.600-3.000 de lei, iar ofertele de lux ajung la 4.500 de lei. Se ofera audiograma gratuita si doi ani garantie.