Aproximativ 70 de studenţi din organizaţii afiliate la Uniunea Naţională a Studenţilor din România au protest, timp de o oră, în faţa Ministerului Educaţiei din Capitală.
Tinerii sunt nemulţumiţi că s-ar fi tăiat bursele şi cele 6.000 de tabere gratuite şi de lipsa de transparenţă în comunicarea cu ministerul şi se aşteaptă că va urma diminuarea subvenţiilor pentru cazare şi transport.
"La Ploieşti, studenţii au rămas fără reduceri pe transportul în comun”, a spus unul dintre cei prezenţi.
"Suntem foarte nemulţumiţi că nu am fost invitaţi la discuţii pe legea educaţiei. Singura discuţie a durat cinci minute, în biroul ministrului, şi s-a finalizat fără nicio concluzie", a declarat Victor Caragea, preşedintele Asociaţiei Studenţilor de la Medicină Veterinară (ASMV).
„Trebuie să ţină cont de faptul că studenţii sunt totuşi 80% din corpul academic”, a subliniat acesta. De asemenea, el s-a plâns şi de intenţia de a politiza funcţia de rector. „Dacă numesc rectorul pe criterii politice şi rectorul numeşte decanul, unde se ajunge?”
„Speranţa noastră este să ne cheme la masa negocierilor”, a mai spus el. La câteva minute, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Melania Mandas Vergu, i-a invitat pe reprezentanţii studenţilor la discuţii, infirmând faptul că au fost tăiate bursele. „Indemnizaţia pentru burse a rămas aceeaşi ca anul trecut”, a declarat ea, subliniind că ministerul va verifica de ce universităţile au dat burse mai mici.
Întrebată cum va rezolva ministerul problemele studenţilor, ea a răspuns retoric: "La ce să găsim soluţii dacă nu sunt bani”?
Miercuri, în toată ţara
Astfel, în fiecare zi din următoarele două săptămâni, zeci de studenţi vor veni în faţa ministerului. Miercuri, la
Mâine, la ora 8, reprezentanţii organizaţiilor studenţeşti se vor întâlni şi cu ministrul Danile Funeriu.
Îngrădiţi de maşini scumpe
Păziţi de jandarmi, îngrădiţi şi flancaţi de maşini scumpe pe trotuarul de vizavi de Ministerul Educaţiei, cei 70 de studenţi au stat în linişte o oră. Pe partea lor, era umbră şi frig. Fără pancarte, fără fluiere, fără portavoce şi fără să strige ceva. Aşa au decis ei că este mai bine azi, sperând că un protest paşnic va fi în favoarea lor şi vor fi chemaţi la negocieri.
Mulţi dintre ei s-au plâns că, în elaborarea noii legi a educaţiei nu au fost consultaţi.
Cine cu cine a intrat în polemică
Singurul moment zgomotos al mitingului a fost apariţia unui bărbat grizonant, cu ochelari, care părea să aibă în jur de 50 de ani şi care a ţinut morţiş să se alătureze studenţilor, „din spirit civic”.
Jandarmii, vigilenţi, nu i-au permis, invocând o lege, pe care el a contestat-o zgomotos. Apoi i-au cerut actele şi după câteva discuţii în contradictoriu, pe ton ridicat şi fâlfâiri de acte, bărbatul a decis să plece, nemulţumit că jandarmii i-au reproşat că legea îi interzice să intre în polemică la un protest. „Cine cu cine a intrat în polemică”, a comentat el.
Studenţii au urmărit incidentul şi apoi şi-au reluat discuţiile cu voce scăzută. Unii vorbeau despre nemulţumirile lor, alţii făceau glume. „Liviule, mama ta ştie că acum nu eşti la şcoală”? glumea unul dintre băieţi cu un altul, după ce a remarcat că sunt filmaţi. „Te vede la televizor şi ea crede că eşti la şcoală”.