Protestul lăptarilor

Crescătorii de vaci au pichetat sediile fabricilor de prelucrare a laptelui, nemulţumiţi că sunt plătiţi prea puţin de procesatori.

Cu clopote, fluiere şi lanţuri, crescătorii de vaci au ieşit ieri în stradă, în mai multe locuri din ţară, în semn de protest faţă de preţul scăzut pe care procesatorii îl plătesc pentru lapte. Ei cer să primească între 1 leu şi 1,5 lei pe litrul de lapte. „Lucrăm numai în pierdere“ Aproape 100 de crescători de vite, din judeţele Alba, Sibiu, Hunedoara şi Bihor, au protestat, ieri, în faţa sediului societăţii Albalact, din localitatea Oiejdea, judeţul Alba. Oamenii au purtat pancarte mari, pe care se putea citi: „Preţ la producător 0,15-0,30 euro/litru, preţ la cumpărător 1-1,8 euro/litru“, „Preţ UE 0,42 euro/litru, România 0,20 euro/litru“, „Vrem bani pe munca noastră“ şi „Vrem preţ corect“.

Au fost prezenţi mici producători, dar şi angajaţi şi patroni de ferme. „Dorim să obţinem un preţ minim garantat pe litrul de lapte, pe care îl produce fiecare dintre producătorii noştri. Procesatorul trebuie să ne garanteze acest preţ, statul să ne apere“, a declarat Nicolae Stângă, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din judeţul Sibiu, venit de la Agnita pentru a protesta la Alba. Între protestatari s-au aflat şi angajaţ i ai unor ferme care speră că vor fi plătiţi mai bine dacă preţul la lapte va creşte.

„Muncim la patron şi, dacă eu îi cer să-mi deie salariu, el zice că n-are de unde să-mi deie, că nu-i plătesc laptele. Ne dă bani, da’ numa’ salariul minim pe economie“, a spus un ţăran. Şi sediul din Sighişoara al firmei Hochland România a fost pichetat, ieri, de circa 400 de producători de lapte din judeţele Mureş, Harghita, Cluj şi Bistriţa-Năsăud.

Reprezentanţii Hochland au promis că vor susţine interesul producă- torilor de lapte la Ministerul Agriculturii, în cadrul întâlnirii de pe 19 martie, la care vor lua parte procesatorii de lapte şi lanţurile de magazine. În Bucureşti, protestatarii s-au legat cu lanţuri în faţa fabricii Danone. Au adus cu ei şi un coşciug pe care scrie „laptele românesc, nu te vom uita“. „Om fi proşti, da’ suntem mulţi“ Câteva sute de fermieri din judeţele Cluj, Bihor şi Maramureş, de unde compania Friesland colectează laptele, au protestat ieri faţă de preţul mic de achiziţie a laptelui. „Ei ne cred proşti că facem munca prostului. Om fi proşti, da suntem mulţi“, a precizat Dorel Secară, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Crescători de Bovine din România. Oamenii adunaţi s-au plâns că preţurile la lapte sunt foarte mici. Pe pancarte se putea citi: „Laptele e munca noastră şi înavuţirea voastră“.

Din recuzita protestarilor nu au lipsit jugurile, clopotele sau sticlele de lapte. Unul dintre protestari, un fermier din comuna Jucu, judeţul Cluj, care are 20 de vaci, a declarat că laptele este vândut foarte ieftin în comparaţie cu un litru de suc. „Ţăranu’ român munceşte zi şi noapte pentru un litru de lapte. Această mafie trebuie dată jos dacă nu vrea să negocieze cu ţărănimea din România. Ei fraudează munca omului şi a ţăranului din România“, a spus Ioan Secean. REZULTAT Laptele s-ar putea scumpi Producătorii le cer procesatorilor ca litrul de lapte furnizat să fie plătit cu 1,5 lei, faţă de 0,8 lei în medie, cum este plătit acum, pentru a-şi putea acoperi costurile. De partea lor, procesatorii spun că o asemenea creştere va duce la scumpirea laptelui în rafturile magazinelor. Laptele s-a scumpit în ultimul an cu mai mult de 30 la sută.

„Este un cerc vicios. Sute de mii de fermieri nu-şi pot acoperi costurile, iar pe de altă parte procesatorii nu-şi pot permite noi scumpiri, în condiţ iile în care oricum vânzările sunt în scădere“, spune Valeriu Steriu, preşedintele Patronatului Laptelui. (Adelina Vlad)