Guvernul din Italia scuteste fermierii de plata impozitului pe venit până la 15.000 de euro. In Parlament se va vota o reducere.
Guvernul italian a propus ca fermierii cu venituri de până la 15.000 de euro să fie scutiţi de plata impozitului pe venit (IRPEF).
Grupurile de fermieri sunt împărțite: unii sunt gata să pună capăt protestelor, iar alții anunță demonstrații la Roma și Bruxelles
Concesiile guvernului ar putea convinge din nou cele mai radicale grupuri de protest ale fermierilor să-și anuleze inițiativele planificate, așa cum au făcut săptămâna trecută pentru marea demonstrație anunțată la Roma. Pe lângă scutirea de impozit deja decisă în cazul veniturile fermierilor direcți și ai antreprenorilor agricoli care câştigă sub zece mii de euro pe an, guvernul a propus o reducere cu 50 la sută a impozitului pe venitul persoanelor fizice pentru cei cu venituri de peste 15 mii de euro.
Măsura va fi votată joi în Parlament, în cadrul așa-numitului decret Milleproroghe asupra căruia probabil că guvernul își va pune încrederea. Datorită acestor măsuri și dezbaterilor de la Ministerul Agriculturii, una dintre principalele grupări mobilizate, Riscatto Agricolo, s-a declarat gata să încheie protestul în câteva zile.
Cu toate acestea, alte acronime radicale, precum Altragricoltura și Popoloproductivo, au anunțat sosirea la Roma a o sută de tractoare, o demonstrație la Campidoglio joi și paradă a două vehicule în centrul orașului, similară cu cea de vinerea trecută.
Care sunt revendicările fermierilor italieni împotriva UE
Cea mai mare organizație din sector, Coldiretti, a decis să se adreseze direct Europei. Președintele acesteia, Ettore Prandini, se întâlnește marți cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, și cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Coldiretti a convocat și o manifestație la Bruxelles pe 26 februarie, cu ocazia reuniunii miniștrilor agriculturii din Uniunea Europeană. Criticile la adresa politicii agricole europene au fost explicate de Confagricoltura. Stimulentele sunt jumătate față de cele de acum douăzeci de ani. La acestea se adaugă costuri și reguli de muncă care inadecvate, criza acordurilor multilaterale, şi o creștere a costului banilor, a declarat președintele Massimiliano Giansanti pentru Corriere della Sera.
„Fermele nu mai rezistă”, a conchis Giansanti, referindu-se la pandemie și la războiul din Ucraina.
Protestele fermierilor continuă în restul Europei
Marţi, fermierii belgieni au blocat parțial cu sute de tractoare portul Anvers.
„Acțiunile fermierilor provoacă perturbări serioase ale traficului în zona portuară”, citim pe site-ul portului belgian, al doilea ca mărime de pe continent pentru traficul de marfă. În Spania, cultivatorii se află pentru a șaptea zi consecutivă în stradă pentru a protesta împotriva creșterii costurilor de producție, fenomen cauzat de politica comună europeană și de seceta care a lovit țara.
Motive diferite, dar greutăți similare şi în Moldova, unde tractoarele fermierilor au umplut principala autostradă către România, cerând subvenții guvernamentale pentru combustibil și semințe.
În Polonia, fermierii suferă de pe urma intrării cerealelor produse în Ucraina
Furia fermierilor din Polonia este îndreptată mai ales împotriva concurenței produselor ucrainene, cărora UE le-a deschis porțile prin eliminarea taxelor de import.
Manifestanții se plâng mai ales că grâul din Ucraina a provocat o scădere a cererii și a prețurilor pentru producția locală, potrivit Euronews.
Articol de Gabriele Barbati Traducerea Cătălina Păunel/RADOR RADIO ROMÂNIA