Fericirea fermierilor bulgari contează: Protestul în fața Consiliului de Miniștri paralizează circulația și cer demisia ministrului.
Fermieri bulgari din 26 de organizaţii din domeniu protestează în faţa clădirii Consiliului de Miniştri de la Sofia.
Circulația a fost oprită de la protestul fermierilor bulgari
Circulaţia este blocată în zona acţiunii de protest. Fermierii solicită demisia ministrului Agriculturii, Kiril Vătev, din cauza eşecului complet de a se ocupa de politica din sector.
Una dintre principalele revendicări ale reprezentanţilor sectorului agricol este asumarea de garanţii scrise şi asigurarea finanţării pentru plata imediată a ajutorului de stat în sectoarele sensibile, în suma integrală în care a fost plătită în anii 2022 şi 2023, precum şi dublarea plafonului pentru acest ajutor.
Protestul fermierilor bulgari a escaladat
Protestul fermierilor bulgari a escaladat, participanţii la acţiune încercând să pătrundă în clădirea Consiliul de Miniştri. Un cordon întărit de poliţişti i-a împiedicat pe protestatari să ajungă la prim-ministrul Nikolai Denkov.
Fermierii au vărsat lapte în faţa clădirii şi l-au îndemnat pe Denkov să iasă pentru a purta un dialog. Circulaţia este blocată în zona acţiunii de protest.
Fermierii care protestează nu acceptă condiţiile propuse de executiv în acordul semnat cu o parte dintre reprezentanţii sectorului agricol, luni seară, şi solicită demisia ministrului agriculturii. ( www.focus-news.net - 13 februarie)
Traducere: Daniela Dumitru/RADOR RADIO ROMÂNIA
Lanțul protestelor în țări din Europa
Sfârșitul anului 2023 a dărâmat primele piese ale dominoului Pactul Verde European, agitând fermierii și transportatorii din Polonia, Spania (cocoșată și de o secetă persistentă de 3 ani), Germania și Franța. Creșterea accizelor pe motorină, a inflației și a concurenței din partea importurilor de cereale ucrainene a făcut ca și transportatorii să iasă la proteste. În Germania a fost cel mai rău.
Guvernul lui Olaf Scholz a hotărât să elimine subvenția pentru motorina agricolă, motivând că așa protejează mediul. Decizia a provocat mari demonstrații de stradă, mii de tractoare și altfel de utilaje au blocat Berlinul.
Germania încă fierbe, iar în Franța președintele Macron face eforturi ca să nu escaladeze și în țara lui nemulțumirile fermierilor. Guvernul francez va continua să subvenționeze motorina de tip agricol și a suspendat taxele suplimentare pentru produsele fitosanitare. Una din asociațiile rurale și-a anunțat însă intenția de a manifesta la Bruxelles „împotriva războiului Uniunii Europene împotriva agriculturii”.