Protestul de la Mina Băiţa ia amploare. Peste 50 de MINERI sunt blocaţi în subteran

Protestul minerilor de la Băiţa continuă. Peste 50 de ortaci sunt blocaţi în subteran, în timp ce alţi 50 protestează la suprafaţă. Aceştia sunt nemulţumiţi că ANPR refuză să elibereze o licenţă de exploatare a calcarului.

Directorul comercial al societăţii private Băiţa Bihor, Lucia Popa, a anunţat că minerii vor ieşi din mină doar după ce vor discuta cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). “Celor 25 de mineri care protestează de marţi după-amiază în subteran la mina Băiţa li s-au alăturat, joi dimineaţă, alţii, astfel încât numărul acestora a ajuns la 51. Sunt angajaţi de la Băiţa SA şi de la African Consolidated Resources, iar alţi peste 50 protestează la suprafaţă, de la Băiţa Bihor SA. Oamenii au spus că nu vor ieşi până ce la faţa locului nu vor veni reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ANRM”, a spus Popa, informează voceatransilvaniei.ro.

De asemenea, în cazul în care doleanţele minerilor nu sunt îndeplinite, există posibilitatea ca şi minerii care protestează la suprafaţă să coboare în mină. În altă ordine de idei, reprezentanţii firmelor African Consolidated Resources şi ai Vast Resources au transmis un comunicat, în care susțin că îşi rezervă dreptul de a-l acționa în isntanță pe prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop. “Minciunile oarbe cu care prefectul de Bihor încearcă să-şi justifice acţiunile, nu numai că dezinformează publicul, însă periclitează şi imaginea companiilor African Consolidated Resources şi Vast Resources, care au pierdut în cursul zilei de miercuri suma de 1,9 milioane de lire, în urma scăderii cotaţiei acţiunilor pe piaţa bursieră din Londra. Cerem demisia acestuia”, se arată în comunicat.

În replică, Ministerul Economiei, Turismului şi Comerţului susţine, prin intermedioul unui comunicat că, în urma controalelor efectuate, s-au constatat nereguli grave în gestionarea activităţii firmei Băiţa. "SC Băiţa SA poate încheia, împreună cu o altă companie, un contract de asociere la licenţa de exploatare, însă respectând condiţiile prevăzute de lege. În cazul solicitării făcute de compania African Consolidated Resources SRL de a se asocia la licenţă, aceste condiţii nu sunt îndeplinite, având în vedere faptul că SC Mineral Mining SA, firmă preluată de African Consolidated Resources SRL, are datorii la SC Băiţa SA. Mai mult, documente necesare care să ateste capacitatea tehnică şi capacitatea financiară nu au fost prezentate, firma SC Mineral Mining SA fiind în faliment”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.