Compania Naţională a Huilei intră în lichidare anul acesta. Minerii mai cer un spor de 100 de lei, dar pentru mulţi dintre ei este ultimul sezon de greve.
Protestul spontan iscat luni dimineaţă la Exploatarea Minieră Lonea s-a transformat marţi într-o grevă generală extinsă la toate minele din Valea Jiului.
Numărul minerilor care sau postat marţi în faţa sediului Companiei Naţionale a Huilei Petroşani s-a dublat ieri, ajungând la 1.000. Ortacii au protestat cu rândul, dimineaţa fiind prezenţi cei de la schimburile 1 şi 2, după amiaza locul lor fiind luat de cei de la schimburile 3 şi 4.
Îşi cer suta lor de lei
Minerii sunt nemulţumiţi că nici pe 2 februarie şi nici pe 2 martie nu au încasat sporul de periculozitate majorat de la 600 la 700 de lei, aşa cum era stipulat într-un protocol încheiat pe 17 ianuarie, document despre care responsabili ai Ministerului de Finanţe declarau că este ilegal, pentru că fusese încheiat fără să existe stabilit un buget de venituri şi cheltuieli al companiei pe anul în curs. Declaraţia a iritat şi mai mult spiritele în rândul protestatarilor.
"Dacă a fost ilegal, atunci să fie demişi responsabilii din Guvern care au întocmit şi semnat acel protocol. Este un gest iresponsabil să vii şi să spui că un act este ilegal, înainte ca instanţa să se pronunţe asupra acestei chestiuni. Aşteptăm un răspuns favorabil al Guvernului. În cazul în care nu îl primim, în faţa sediului CNH se vor aduna toţi minerii de la toate exploatările din Valea Jiului", spune liderul Sindicatului “Muntele", Petre Nica.
Directorul general al CNH, Constantin Jujan, nu a dorit să facă nicio declaraţie: "Nu mă întrebaţi acum de datorii sau de măsuri de restructurare pentru că nu e momentul. De luni dimineaţă n-am mai ieşit din companie", s-a mulţumit să declare Jujan, adăugând şi el faptul că lucrul a fost întrerupt în toate exploatările.
PERSPECTIVE
Ultimul an pentru Compania Huilei