Protestul bugetarilor. Bursa e pe roşu, leul se depreciază

Banca Naţională a stabilit un curs de 4,2819 lei/euro, în creştere faţă de referinţa afişată ieri, de 4,2744 lei/euro.

În raport cu dolarul american, leul a marcat a doua depreciere consecutivă, de la 3,0661 lei/dolar, la 3,0934 lei/dolar.

Faţă de francul elveţian, leul s-a întărit de la 3,1527 lei/CHF, la 3,1292 lei/CHF.

În jurul orei 10.00, pe piaţa interbancară, euro se tranzacţiona cu 4,2748 - 4,2839 lei, iar dolarul cu 3,0976-3,1087 lei.

Ulterior, în jurul orei 11.30, euro era cotat la 4,2749-4,2840 lei, iar dolarul la 3,0913-3,1022 lei. În acelaşi interval orar, Bursa continua să fie pe roşu.

Zi grea pentru jucătorii de pe bursă

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti au deschis pe roşu, cel mai afectat fiind indicele BET-FI (scădere de 1,86% faţă de nivelul de închidere de ieri), urmat de indicele BET-XT (minus 1%).

Indicele BET înregistra o scădere de 0,55% la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, în timp ce BET-C avea de asemenea o scădere 0,50%.

Trebuie precizat că şi alte burse europene, cum este cea de la Londra, au deschis pe roşu în această dimineaţă.

Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei, urmând ca după prânz să plece în marş spre Piaţa Constituţiei. ''Pe fondul agitaţiei de pe scena politică, ultimele două şedinţe bursiere au indicat prudenţă din partea investitorilor şi au readus scăderile în piaţă. Tendinţa de depreciere se datorează incertitudinii care domină piaţa, participanţii aflându-se în aşteptarea rezultatelor moţiunii. În plus, conjunctura este complicată şi de protestele bugetarilor, care amplifică presiunea asupra Guvernului. În aceste condiţii, este cert că instabilitatea este un factor de presiune asupra burselor, asupra pieţei de capital, iar convulsiile sociale amplifică această stare. În eventualitatea continuării instabilităţii la nivel politic, problemele vor persista pe burse, iar dezvoltarea lor va fi împiedicată. Este esenţial ca Guvernul să poată continua procesul de privatizare a companiilor de stat prin intermediul pieţei de capital, şi să facă acest lucru transparent şi corect. Pentru ca aceste lucru să se întâmple, este nevoie de stabilitate politică'', Teodor Ancuţa, preşedinte Sibex