Pentru prima oară, o condamnare într-un dosar a stârnit o revoltă fără precedent în rândul avocaților, dar și al judecătorilor. Condamnările din Dosarul Ferma Băneasa au dinamitat Justiția.
După condamnarea avocatului Robert Roșu în Dosarul Ferma Băneasa, după ce fusese achitat la Curtea de Apel Brașov, sute de avocați au protestat luni, 21 decembrie, în București și în mai multe orașe din țară.
„Interzicerea identificării avocatului cu clientul", „#alăturideRobert", "Alinierea justiţiei penale la rule of law" - sunt mesajele de pe pancartele purtate de avocaţii protestatari pe treptele din interiorul Palatului de Justiţie.
Gestul avocaţilor vine după ce Uniunea Barourilor din România (UNBR) a criticat dur condamnarea avocatului Robert Roşu şi a anunţat că susţine protestul, inclusiv prin neparticiparea la şedinţele de judecată ale completului de la Instanţa supremă care l-a condamnat pe avocat.
Dosarul Ferma Băneasa. „Lovitura de grație dată cu ghilotina. La Înalta Curte există un culoar al serviciilor secrete”
Astfel, într-un comunicat de presă difuzat vineri, UNBR considera că „discrepanţa radicală" între decizia de achitare dată în cazul avocatului Robert Roşu de Curtea de Apel Braşov şi condamnarea la 5 ani închisoare aplicată de Instanţa supremă "arată slăbiciunile sistemului, cu consecinţe asupra credibilităţii justiţiei, atât în rândul avocaţilor, cât şi al publicului larg".
În contextul acestor evenimente, judecătoarea Ana Mihaela Niță face o radiografie scurtă, dar elocventă, a sistemului de justiție.
Procurorii DNA și „Completul negru de la Înalta Curte”. Dezvăluiri din dosarul care a încins avocatura românească: „Ferma Băneasa”
„În urmă cu 3 ani, o parte din magistraţi au protestat în frig, pe treptele Palatului de justiție, revoltați fiind de modificările nocive ale legilor justiției și legilor penale.
Astăzi, o parte din avocați protestează, în interiorul Palatului de justiție, revoltați fiind de o hotărâre definitivă de condamnare a unui avocat pentru infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul fiind 140 milioane euro”, a scris judecătoarea pe pagina sa de Facebook.