Proteste în Republica Moldova, la frontiera dintre Varnița și Tighina. Taxele care au nemulțumit Transnistria

Sursa foto: Google Photo

Mai mulți protestatari din Transnistria au încercat să pună presiune pe Guvernul din Republica Moldova și au organizat un protest, din cauza noilor taxe vamale.

Mai multe persoane din Republica Moldova s-au adunat, joi, la punctul de frontieră dintre Varnița și Tighina. Care leagă Basarabia de regiunea separatistă Transnistria. A fost vorba despre nemulțumiri legate de modificarea regulamentelor vamale, de către Moldova. Aceste schimbări impun ca bunurile esențiale exportate din Transnistria să fie taxate de Executivul de la Chișinău.

Demonstranții s-au opus ajustărilor ce au intrat în vigoare pe 1 ianuarie, argumentând că acestea vor duce la creșterea prețurilor. Ei au solicitat Chișinăului să revoce aceste noi măsuri. Serghei Sandu, un purtător de cuvânt al Uniunii Moldovenilor din Transnistria, a exprimat îngrijorări că noua politică fiscală asupra bunurilor din Transnistria va rezulta în prețuri mai mari.

Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum „Jefuirea poporului nu este calea spre Europa”, „Moldova – agresor”, „Nu la blocada Transnistriei” și „Nu la jefuirea poporului”. Unii protestatari au susținut că Moldova va împiedica exporturile transnistrene către Rusia, o acuzație pe care autoritățile de la Chișinău au respins-o.

Ce spune Codul Vamal din Republica Moldova, intrat în vigoare, modificat, de la 1 ianuarie

Începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, un Cod Vamal revizuit a intrat în vigoare în Moldova. Conform acestei noi legislații, afacerile din regiunea Transnistriană sunt obligate să plătească taxe vamale Moldovei, o schimbare față de practica anterioară unde aceste taxe erau plătite bugetului Transnistriei, deși aceste companii erau înregistrate la Chișinău.

Sursa foto: Facebook/ Dorin Recean

Această modificare a provocat reacții puternice la Tiraspol, cu conducerea separatistă acuzând Chișinăul de inițierea unui „blocadă economică”.

Executivul nu cedează presiunilor

Oleg Serebrian, Viceprim-ministru al Moldovei pentru Reintegrare, a spus că oficialii de la Chișinău rămân neclintiți în fața presiunilor din Tiraspol. Iar noile reglementări rămân stabilite. El a subliniat că schimbările la Codul Vamal sunt non-negociabile și că astfel de pași din partea Tiraspolului nu vor intimida sau schimba poziția lor, subliniind necesitatea unei non-escaladări în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.

Autoritățile moldovenești susțin că noul cod vamal urmărește să asigure un tratament egal pentru toate afacerile de-a lungul râului Nistru, menționând că peste jumătate din producția Transnistriei se vinde pe teritoriul principal al Moldovei. Implementarea acestui nou cod face parte și din angajamentele Moldovei, urmând dobândirea statutului de țară candidată la UE pe 21 iulie 2022.