Intenţia Primăriei Alba Iulia de a desfiinţa un parc din interiorul cetăţii de tip Vauban şi a-l transforma în piaţetă în stil medieval a stârnit vii controverse în oraş. Tensiunile devin din ce în ce mai puternice, mai ales că niciuna din cele două părţi nu par a fi dispuse să cedeze şi, deocamdată, nici nu s-au întâlnit ca să încerce să dezamorseze conflictul.
Opozanţii proiectului reclamă faptul că Parcul Custozza, situat în faţa Universităţii "1 Decembrie 1918" şi al Sălii Unirii, reprezintă deja un simbol pentru mai multe generaţii. În plus, acest parc reprezintă unul din puţinele locuri din Alba Iulia unde se mai păstrează copaci seculari, unii spunând că aceşti copaci "au văzut" Marea Unire de la 1918, "consfinţită" la Sala Unirii. Primăria, pe de altă parte, are un proiect finanţat din fonduri europene privind revitalizarea întregii Cetăţi Alba Carolina, proiect care include "remodelarea" întregii zone, inclusiv a acestui parc, astfel încât acesta să reamintească de epoca în care a fost construită cetatea. Acest lucru implică excavarea întregii zone, astfel încât nivelul de călcare să fie mai jos cu circa 70 de centimetri, ceea ce înseamnă că copacii vor dispărea. Coborârea nivelului de călcare va face însă ca lucrările de reamenajare să dureze destul de mult, mai ales că zona este cea în care s-a aflat centrul Castrului Roman, ceea ce înseamnă că vor fi efectuate cercetări arheologice, care se anunţă de durată, datorită importanţei locului.
Parc păzit cu schimbul
Opozanţii proiectului au început lupta pe toate căile pentru a opri proiectul primăriei. Pe internet, a fost postată o peţiţie semnată de sociologul Simona Zărnescu, iniţiativa strângând până astăzi la prânz circa 1.850 de semnături. Aceasta a adresat ieri şi o scrisoare deschisă autorităţilor locale prin care susţine elaborarea unui proiect interdisciplinar de peisagistică şi urbanism şi apreciază că distrugerea unui parc e condamnabilă nu numai din punct de vedere ecologic, ci şi social. Pe de altă parte, grupuri de tineri au început de câteva zile să "păzească" parcul cu schimbul, pentru a-i opri pe muncitori să înceapă tăierea copacilor din parc. Cu toate acestea, copacii de pe marginea străzilor de lângă parc au fost deja scoşi din rădăcini şi tăiaţi. Implicaţii politice
Din păcate, protestul pornit ca o atitudine a societăţii civile a ajuns să fie puternic politizat de către reprezentanţii PNL, lucru care i-a îndepărtat pe unii dintre tinerii veniţi la faţa locului pentru a protesta împotriva desfiinţării parcului. "Noi nu venim aici să facem imagine oportuniştilor din politică. Nu dorim anularea proiectului, ci vrem ca parcul să fie reabilitat, copacii toaletaţi, iar zona verde să fie protejată. Aşa cum ni s-a promis în 2009. Ne pare rău, dar noi plecăm acasă", a spus unul dintre tineri. De altfel, liberalii au fost implicaţi, în cursul zilei de ieri, într-un incident, câţiva dintre ei fiind loviţi uşor de cupa unui buldozer. Muncitorul de pe buldozer a spus că tinerii i s-au aruncat în faţă, însă liberalii au ameninţat că vor face plângere penală împotriva firmei care execută lucrările.
Lipsă de reacţie
În tot acest timp, reprezentanţii Primăriei Alba Iulia s-au mulţumit să explice în ce context sunt făcute lucrările, abia astăzi fiind anunţată o conferinţă de presă pe această temă, la o dată neprecizată. Astăzi, ei au trimis presei şi o planşă în care arată cum va fi reamenajat parcul, care cuprinde şi un inventar al arborilor şi arbuştilor existenţi şi propuşi. Potrivit datelor primăriei, 75% din arborii din Parcul Custozza sunt bătrâni şi reprezintă un pericol pentru siguranţa pietonilor. În zona parcului, acum există 158 de arbori şi arbuşti, iar reprezentanţii primăriei spun că vor fi 171, fără a preciza însă despre câţi arbori şi despre câţi arbuşti este vorba, opozanţii proiectului temându-se că arborii seculari care asigură umbră în parc vor fi înlocuiţi cu arbuşti, numai să iasă la număr.