Medicii şi asistentele de la Institutul Cantacuzino din Capitală au declanşat, în această dimineaţă, un protest spontan.
Ei sunt nemulţumiţi de situaţia financiară în care se află instituţia şi spun că mai există bani pentru plata salariilor lor doar pentru două luni. De asemenea, zvonurile cu privirea la eventualele disponibilizări şi chiar a închiderii institutului au creat un val de nemulţumire în rândul personalului. „Am 54 de ani. 38 dintre ei i-am petrecut în acest institut și sunt răsplătită cu o leafă lunară de 700 de lei. Peste două luni risc să râmîn fără loc de muncă. Mai sunt și alte persoane care au vârsta mea. Cine ne mai angajează?”, se întreabă Olivia Roșu, una din angajate, care mai are cinci luni până la pensie. O altă angajată s-a arătat extrem de revoltată de faptul că pentru medici s-au găsit bani, nu şi pentru cei care fac munca cea mai grea, deși salariile acestora sunt mizere.
„De exemplu, consilierii au 50 de milioane (lei vechi n.r.) salariu, iar cei care supraveghează camerele video 4.000 de lei, în timp ce noi, după zeci de ani de muncă, avem între 600 și 800 de lei venitul lunar. Cum credeți că ne descurcăm cu acești bani? După ce că de ani buni nu ne-au mai mărit salarile, acum ne dau afară. O problemă majoră este faptul că nimeni nu o să ne mai angajeze la vârsta asta”, spune și Ioana Radu, o bucureșteancă în vârstă de 56 de ani care lucrează pentru institut de 28 de ani și primește o leafă de 690 de lei pe lună. O mare parte dintre participanții de la protest spun că problemele Institutului nu sunt din cauza directorului care a fost demis. „Iordăchel nu are nicio vină. Pentru această situație este răspunzător cel dinaintea lui – Radu Dorel Ichim. Acela a lăsat o grămadă de datorii și a adus Institutul în pragul falimentului”, spune furioasă o altă angajată.
Teama de ziua de mâine
„Este un protest spontan al angajaţilor care luptă pentru supravieţuirea Institutului Cantacuzino”, a declarat Dumitru Viezureanu, lider sindical. Acesta subliniază că, deşi nu există deocamdată întârzieri la plata salariilor, iar de mai bine de doi ani veniturile angajaţilor nu s-au majorat, medicii şi asistentele se tem pentru viitorul apropiat, mai ales că Ministerul Sănătăţii a cerut banii înapoi pentru două milioane de doze de vaccin pandemic. „O mare parte din vină poartă şi Ministerul Sănătăţii care numeşte manager fără a fi interesaţi de managementul instituţiei. Directorul a fost obligat să plătească 80 de miliarde de lei vechi pentru vaccinul pandemic”, a mai spus Dumitru Viezureanu. Revolta nu are ca scop majorarea salariilor, spun angajaţii care doresc doar ca Institutul Cantacuzino să redevină „ce a fost odată”. Înainte, în vremurile bune, instituţia producea 387 de tipuri de vaccin, iar acum s-a ajuns numai la 15. În plus, producerea vaccinului BCG, împotriva tuberculozei, care se administrează la nou-născuţi, a fost sistată după ce au fost depistate mai multe deficienţe în linia de producţie. Neregulile au dus la demiterea directorului instituţiei, Radu Iordăchel, şi numirea în fucţie a lui Gabriel Ionescu. Acesta spune că „şi-a asumat un mare risc atunci când a preluat funcţia”, ţinând cont de situaţia financiară precară în care se află acum Institutul Cantacuzino. El acuză, totodată, fosta conducere de management defectuos. Vom importa vaccinul contra TBC Noul director al Institutului Cantacuzino spune că situația pe care a găsit - este foarte gravă. „Există chiar și riscul ca Institutul să intre în incapacitate de plată. Însă, momentan nu se vor face restructurări. Încerc să fac o evaluare pe care o să o trimit noului ministru, însă nu o pot face azi, mâine. Am rugămintea să fiu lăsat trei-patru săptămâni să lucrez”, spune Gabriel Ionescu, directorul Insitutului Cantacuzino. Și Molnar Gheza, consilier în Ministerul Sănătății, spune că problema cu angajații a fost rezolvată. „Momentan nu se vor face restructurări, iar cei care nu au de lucru vor fi redistribuiți acolo unde este nevoie de ei. În ceea ce privește reluarea activității pe linia de vaccine BCG, Molnar spune că o să mai durează șase –opt luni. „Până atunci vom aduce dozele necesare din afara țării. Ne-am oprit la patru producători recunoscuți de OMS. Urmează o licitație ca să vedem de unde și cu cât vom aduce până la urmă. Ungaria ne va da gratuit 20.000 de doze de vaccin pentru județele Timiș, Arad și Bihor”, a spus consilierul.