Între polițiștii locali care au ca obIectiv Primăria Timișoara s-a dat alarma, luni dimineață. Oamenii legii au intervenit rapid pentru a aplana un protest săvârșit de un timișorEan de unul singur. La fața locului au ajun s mai întâi doi polițiști, apoi aceștia au chemat ”întăriri”.
Ovidiu Vasiliu a început protestul la ora 7,30. A vrut să dea ochi cu primarul Nicolae Robu când avea să ajungă luni dimineața la serviciu, protestul vizându-l direct. Timișoreanul declară că este ”portavocea” unui grup masiv de cetățeni disperați de aroganța edilului care, în ciuda trendului european de scoatere a traficului auto din centrele orașelor, se încăpățânează să obțină justificare pentru un nou proiect megalomanic, și anume, realizarea ”inelului 1 rutier” printr-un nou pasaj subteran auto care ar trece prin Piața Victoriei, mai exact prin fața clădirii Operei.
Protestatarul a adus două cauciucuri pe care a intenționat să le posteze pe locul d eparcare al edilylui. ”Sunt pantofii unui cetățean care trăiește în modernism, azi”, explică Ovidiu Vasiliu. A mai adus două icoane, una a sfântului Nicolae, și alta a sfintei Filofteia, a cărei zi e celebrate azi. Și mesaje cu declarațiile aberante ale edilului care nu are niciun respect pentru mijloacele de transport nepoluante.
Tânărul biciclist a fost înconjurat imediat de Poliția Locală, și legitimat. În zonă a ajuns și o dubă pentru preluarea ”elementului turbulent”. În final, protestatarul a fost lăsat să plece.
Potest cu cauciucuri
Lângă cauciucuri, protestatarul a printat pe coli A4 declarați aberante ale edilului în ceea ce-i privește pe bicicliști. „Mă aștept să îmi dea amendă și să am și mai mari probleme. Sunt genul de persoană care nu am realizat nimic din punctul de vedere al acestui primar, un om care se opune dezvoltării orașului cu mașini în zona centrală. Protestez în numele unor oameni care nu mai suportă ce se întâmplă. Mi-am spus ”dacă tu nu faci, cine să facă?” În Timișoara nu avem societate civilă, astfel că mi-am asumat amenda și ce va mai decurge din acțiunea mea”, ne-a spus protestatarul.
Săptămâna trecută Robu a făcut o criză de nervi fără precedent la dezbaterea publică în care a fost contestată ideea lui cu pasajul subteran din fața Operei, proiect estimat în această fază la 40 de milioane de euro.
”Inelul 1” - strategia primarului de a scăpa de urmărire penală după ce a dat terenuri de 1 milion de euro în locul WC-urilor publice
Miza proiectului pasajului subteran este aceea de a justifica schimbul de terenuri pe care Nicolae Robu l-a inițiat și girat, între municipalitate și un om de afaceri apropiat de fostul PDL, Daniel Azgur. Așa cum am arătat în EVZ, imediat după ce a ajuns primar Robu a pregătit terenul și apoi a dat loc de bloc cu 12 etaje și cea mai modernă parcare din oraș, realizată de municipalitate, în schimbul pasajului cu WC-urile publice din centrul Timișoarei.
Cu alte cuvinte, așa cum au constatat și auditorii de la Curtea de Conturi, Primăria Timișoara și-a dat țeapă singură, a pierdut bani și terenuri din patrimoniu, în total 1 milion de euro, în favoarea unui om de afaceri.
În schimbul unui pasaj în care au funcționat toalete publice și a 339,4 mp (terenul primăriei, concesionat) pe care a fost construit un spațiu comercial, omul de afaceri Daniel Azgur a primit cadou, de la primarul Nicolae Robu, terenuri de mii de metri pătrați în centrul Timișoarei. Pe ele și-a ridicat deja spații comerciale de opt ori mai mari decât cel pentru care a fost ”despăgubit” și are posibilitatea să își extindă și mai mult afacerile.
Este vorba de ”acvariul” demolat de primarul liberal (care, în martie 2013, a deșurubat, simbolic, prima piesă din construcția de metal și sticlă pe care promisese în campania electorală că o va scoate din Piața Victoriei).
Scos din Piață, ”acvariul” s-a replicat, cu dublu suprafață, în Piața 700. Aici SC Art SRL a primit 1.253 mp. Mai mult, Primăria a trecut la ”pierderi” investiția de 200.000 de lei, neamortizată, în parcarea peste care s-a construit ”acvariul II”. Acesta are aceeași amprentă la sol ca și cel inițial, dar două etaje. Aici funcționeză o farmacie, un market Carrefour și alte spații de alimentație publică. La intersecția bulevardului Cetății cu calea Bogdăneștilor, același om de afaceri a primit de la Primărie 3.230 mp despăgubire. Amprenta la sol a ”acvariului III” este de 1.300 mp, după cum ne-a spus Raul Azgur, fiul omului de afaceri care se ocupă de închirierea spațiilor în această extrem de profitabilă afacere de familie.
Schimbul de terenuri inițiat și girat de Robu s-a consumat la finele lui 2012. Între timp, schimbul a intrat în atenția procurorilor care documentează întreaga afacere, iar edilul e disperat să obțină o justificare pentru faptele lui care au păgubit bugetul local. ( Fotografii și video: Adrian Pîclișan)