Protest extrem în cel mai mare scandal imobiliar din Alba

Mircea Oancea, una dintre zecile de persoane care se consideră "ţepuite" în cel mai mare scandal imobiliar care existat vreodată în Alba Iulia, a intrat astăzi în greva foamei, pentru a protesta faţă de faptul că autorităţile locale nu s-ar implica în rezolvarea cazului.

În această seară, după câteva ore de discuţii cu conducerea Primăriei Alba Iulia şi cu specialişti ai instituţiei, el a renunţat la gestul său. Administraţia locală l-a convins, de asemenea, că are toată deschiderea pentru a rezolva măcar o parte din probleme.

Bărbatul este numai una dintre persoanele care au apelat la ajutorul autorităţilor locale şi al Justiţiei, după ce au contractat o casă într-un nou cartier construit într-o zonă foarte bună a municipiului Alba Iulia, în spatele Alba Mall. Ansamblul rezidenţial, care este programat să aibă în total 80 de case, este ridicat de SC Meridian Construct SRL, firmă care a cerut Tribunalului Alba declararea insolvenţei. La primul termen, din 29 ianuarie, cazul a fost amânat deoarece firma nu a depus la dosar toate actele cerute.

În paralel, la solicitarea oamenilor prezenţi în sală, s-a dispus înaintarea unei cereri către DNA, care ar urma să comunice dacă împotriva administratorului societăţii, Marius Alexa, s-a cerut urmărirea penală.   În acest caz, mai multe familii au reclamat faptul că au plătit diferite sume de bani pentru achiziţionarea de case în cartierul de pe strada Livezii, unele chiar integral, şi nu au primit în schimb casele promise.

Drumuri bătute la DNA Amalia Petrov, una dintre păgubite, ne-a confirmat că atât ea, cât şi alte persoane au fost deja la DNA pentru a da declaraţii.

"Noi avem nişte plângeri penale pe rol. Familia Petrov a făcut o plângere la IPJ în luna decembrie, am primit un număr de dosar, după care dosarul nostru a ajuns la parchet, am primit un număr de dosar şi acolo şi acum avem cunoştinţă de faptul că dosarele noastre, deoarece s-au adunat numeroase plânger s-au adunat cu toate la DNA şi ancheta este în derulare, suntem contactaţi rând pe rând să ne lămurim situaţiile sub aspectul unor plângeri. Se pare că n-au fost încă toţi păgubiţii, este un volum foarte mare de muncă, înţelegem (...) este vorba de peste 80 de persoane care au trebuit să declare în scris în prezenţa anchetatorului... necesită timp, necesită citarea tuturor persoanelor, din care unii sunt rezidenţi în alte localităţi." Amalia Petrov

Deschiderea anchetei de către DNA a fost confirmată şi de alţi păgubiţi, dar şi de reprezentanţi ai Primăriei Alba Iulia, care au fost deja chemaţi să dea declaraţii.

Administratorul se declară “de bună credinţă”

Mai multe dintre persoanele care au cumpărat case în acest cartier acuză că au fost păgubite de administratorul firmei Meridian Construct, Marius Alexa, căruia i-au dat diferite sume de bani, este vorba de zeci de mii de euro, în schimbul unor case pe care nu le-au mai primit.

Mai mult, unele dintre case sunt ipotecate la diferite bănci, cu toate că au fost plătite deja de oameni. Este şi cazul familiei Oancea, care a pltit în total 85.000 de euro pentru o casă în care nu se poate muta şi care este ipotecată pentru 100.000 euro.   Acesta nu neagă faptul că a luat banii de la oameni şi se declară de bună credinţă, spunând că el nu a intenţionat nici un moment să nu termine casele sau să îi lase pe oameni fără bani.

Câteva familii au achitat integral casele, altele doar parţial, aşa că pagubele reclamate de oameni se situează între câteva zeci de mii de euro până la 75.000 de euro.   "Eu zic că în maxim 6 luni, toate persoanele care au contractat cu noi vor fi rezolvate într-un fel sau altul. Ori li se vor restitui banii, ori se vor finaliza imobilele pe care le-au contractat, fără a plăti nici un ban în plus", a promis Marius Alexa, administratorul firmei Meridian Construct. Oamenii însă nu îl mai cred si sunt hotărâţi să nu renunţe la plângerile depuse.

Promisiuni din partea administraţiei

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, a declarat că în discuţiile de astăzi de la primărie administraţia locală s-a angajat să îi ajute cu rezolvarea utilităţilor pentru noile locuinţe, dar nu se va putea implica în conflictul lor cu firma cu care au contractat casele.

"Toate documentele de preluare a conductei de apă sunt depuse deja la compartimentul de infrasturctură, în prima şedinţă din luna februarie vom prelua prin donaţie, pentru că aşa se procedează cu toate planurile urbanistice zonale de la firma care a executat această conductă de apă, ea va fi a nostră, şi putem să facem branşamente la fiecare casă şi să le punem contor separat, să le facem contract de furnizare apă şi canalizare”, a declarat Voicu, după întâlnirea cu aproximativ zece reprezentanţi ai familiilor păgubite.

“Am discutat cu Electrica şi am rezolvat problema cu transformatorul de unde pot fi alimentate primele case, ulterior trebuie schimbat transformatorul, pus unul de capacitate mai mare ca să fie suficient pentru tot numărul de case care în conţine acest cartier. Sigur că aceată parte de curent nu o gestionăm noi, doar prin lobby-ul pe care putem să îl facem prin discuţiile pe care le avem cu conducerea Electrica. Partea de gaz metan se lucrează la proiect să nu mai fie pe butan cum este acum, cu acele cisterne de gaz, de butan, se discută şi cu cei de la gaz metan se face documentaţia, avizare, cotă de gaz şi instalaţia de gaz metan. Drumurile, ulterior, după ce terminăm cu această infrastructură trebuie să ni le predea tot nouă şi când sunt ale noastre putem investi pe ele. Până când nu le avem noi în proprietate, ştiţi bine că bani publici nu putem pune pe teren privat. Orice zece-douăzeci de maşini de pietriş pe care şi acum le solicită oamenii pentru că stau în noroi, noi nu putem să le ducem pentru că sunt pe terenuri private." Paul Voicu

  El a mai spus că Primăria Alba Iulia a încercat în repetate rânduri să oprească ridicarea construcţiilor care atunci se făceau fără autorizaţie de construcţie, a dat dispoziţie de oprire a lucrărilor care nu a fost luată în seamă şi a aplicat două amenzi, una de 100 milioane lei vechi şi alta de 1 miliard de lei vechi. Ulterior, a trebuit să le pună în legalitate, deoarece acestea sunt prevederile legale. Totuşi, două fundaţii de case trebuie desfiinţate, deoarece sunt construite pe canalul colector.