PROTESTE ANTI-ACTA în toată țara: „Sunt un pui de dizident, vreau să folosesc torent”

PROTESTE ANTI-ACTA în toată țara: „Sunt un pui de dizident, vreau să folosesc torent”

Mii de oameni sunt așteptați azi în stradă, pentru a protesta împotriva ACTA, acordul care ar putea schimba drastic internetul.

UPDATE 20.20. Aproximativ 2.000 de oameni au ieşit în această seară în Piaţa Universităţii să protesteze împotriva ACTA. S-au putut auzi scandări de genul ”Jos cenzura!”, ”Jos ACTA!” ”Ole ole Ceauşescu nu mai e!” şi ”Libertate!”. Majoritatea era formată din tineri, până în 25 de ani, iar mulţi purtau măşti Anonymous. ”Nu pot să ne ia libertatea! Internetul este al nostru, al tuturor!”, strigă hotărât un tânăr.  Vizavi, în faţa Teatrului Naţional, în jur de 50 de oameni nu aveau nicio treabă cu ACTA. Ei strigau ”Jos Băsescu!” şi ”Demisia!”. ”Nu ne interesează pe noi ACTA! Noi vrem să-l dăm jos pe Băsescu!”, strigă hotărât un protestatar trecut de a doua tinereţe. Cei mai mulţi, trecuţi de 40 de ani, se uitau curioşi la tinerii de la fântâna de la Universitate. UPDATE 19:13. Manifestații și la Sfântu Gheorghe. 100 de tineri sunt acum în centrul orașului, supărați că ACTA ar putea intra în vigoare: „ACTA va fi mai rău decât fosta Securitate de pe vremea lui Ceauşescu”, a declarat unul dintre participanți la protest. UPDATE 19:10. Sunt aproximativ 100 de persoane în acet moment în fața Prefecturii din Constanța. Ei strigă: „Internetul este Liber”, „Jos cenzura”, „Stop Acta”, „Stop Sclaviei pe Internet”. UPDATE 19:09. Mobilizare mare și la Cluj. Peste o mie de persoane protestează acum în Piaţa Unirii , faţă de ACTA, manifestanţii cerând ca acest tratat să nu intre în vigoare pentru că „ameninţă” viaţa privată. Zeci de manifestanți au lipite autocolante pe gură, în timp ce alții poartă măști din hârtie. „Sunt un pui de dizident, vreau să folosesc torent”, strigă protestatarii. UPDATE 19:05. Peste 200 de timișoreni s-au strâns în Piața Victoriei, alăturându-se protestelor anti-ACTA. Ei strigă „Jos ACTA” şi "Ole-ola, noi urâm ACTA" şi au pancarte cu mesaje precum „ACTA go home, you' re not welcome” În București, 40.000 de persoane au susţinut, pe Facebook, că vor participa la manifestațiile din Piața Universității. Și în alte orașe din țară- Braşov, Sibiu, Oradea, Cluj, Arad, Iaşi, Craiova sau Galaţi- vor avea loc acțiuni similare.

Sunt anunțate proteste și în alte state europene- în Polonia şi Germania, Austria, Suedia, Danemarca, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Ungaria şi Elveţia, Bulgaria- iar ziua de azi a fost denumită "Ziua Internațională Împotriva ACTA".

Organizația Acces a inițiat și o petiție online, care a fost semnată de peste 360.000 de persoane. Inițiatorii protestului pregătesc și surprize participanților.

  • "În afară de evenimentul în sine, vom avea și o altfel de manifestație ce va demonstra importanța internetului. Vom facem un transfer de date cu ajutorul unui PORUMBEL pentru a arăta cÂt de anevoioasĂ ar putea fi transmiterea de date În lipsa internetului. Din Piața Universității /fântână se va face UPLOAD de poze, muzică și filme pe un card de memorie, iar la crescătorul de porumbei vom DOWNLOADA informațiile pe un laptop. Când transferul va fi complet, vom veni cu o SURPRIZĂ înapoi in piață. Traseul de la crescator spre piață va fi SURPRIZĂ!!! De porumbel va fi atașată o mini-cameră ce va filma traseul parcurs", se precizează pe pagina de Facebook "Bucureștiul spune NU -ACTA! Invită-ți prietenii!".

Ce prevede ACTA Criticii acordului susțin că ACTA îngrădeşte dreptul la libera exprimare a tuturor cetăţenilor. Deși scopul declarativ al acestui acord este lupta împotriva pirateriei, mulți oficiali consideră că lasă loc pentru abuzuri din partea autorităților. Astfel, furnizorii de internet au acces nelimitat la informațiile din calculatorul unei persoane dacă există numai suspiciunea că aceasta a accesat un material piratat. Cei care folosesc un soft piratat pot fi identificați și pedepsiți imediat. Ei vor trebui să plătească despăgubiri și nu vor mai avea acces la anumite programe pe internet. VEZI AICI TEXTUL ACTA IN LIMBA ROMÂNĂ! De asemenea, prin ACTA, marile case de producţie pot obţine retragerea automată a domeniilor de internet ale site-urilor de conţinut piratat (de tip „torrente”). Această retragere similară cu închiderea site-ului se face tot automat, nefiind necesar un mandat judecătoresc. 22 de state europene, printre care și România, au semnat în ianuarie acordul multilateral. Luni, Cehia a anunțat suspendarea procesului de ratificare a acordului ACTA, motivând că "nu poate în niciun caz să accepte o situaţie în care libertăţile fundamentale şi accesul liber la informaţii ar fi ameninţate". Primul guvern care a anunțat suspendarea procesului de ratificare a documentului, pe fondul unui val de proteste, a fost cel polonez. Cinci țări din Uniunea Europeană, printre care Germania și Olanda, nu au semnat acest tratat, iar raportorul european pentru ACTA, francezul Kader Arif a demisionat pentru a trage un semnal de alarmă referitor la conținutul ACTA. CITIȚI ȘI:

  • ACTA: Revoluţie pe internet. Youtube şi Facebook, în pericol
  • ACTA - documentul care ar putea schimba lumea. România, în mijlocul celei mai mari controverse la nivel mondial: cenzurăm Internetul? Comentează!

Ne puteți urmări și pe Google News