Încalţă-te cu pantofi perforaţi, cu talpă din piele, şi foloseşte antiperspirante pentru ca pielea să se menţină uscată.
Aproximativ 15-30% din populaţie a făcut o infecţie cu ciuperca piciorului. Bărbaţii sunt de două ori mai predispuşi decât femeile, iar problemele sunt mult mai acute atunci când este cald afară.
Mâncărimile şi iritaţiile de pe pielea piciorului sunt primele semne care arată că ai o ciupercă. Netratată corect, infecţia poată să apară din nou.
Nu împrumuta papucii de casă Ciuperca piciorului apare mai ales la persoanele care stau mult timp încălţate sau la cele care poartă pantofi căptuşiţi cu materiale plastice ce menţin umezeala şi căldura.
„Poartă ciorapi din bumbac care absorb transpiraţia şi foloseşte antiperspirante pentru picioare. Mai recomand purtarea unor pantofi cu talpă din piele şi nu sintetică, pantofi care au perforaţii sau sandale. Nu umbla desculţ în sălile de sport sau pe marginea piscinelor pentru că apa călduţă care bălteşte poate fi sursa infectării cu ciuperci“, te sfătuieşte Mihaela Leventer, medic dermatolog la clinica Dermastyle din Bucureşti.
De asemenea, ca să previi infectarea cu ciuperci nu purta încălţările altor persoane, cum sunt papucii de casă pe care îi pot folosi mai mulţi membri ai familiei.
„În plus, nu folosi aceleaşi prosoape pentru mai multe regiuni ale corpului şi nici prosoape ale altor persoane“, te mai sfătuieşte Mihaela Leventer. Tratament cu unguent sau pudră
Primele semne care arată că ai o ciupercă sunt mâncărimile şi iritaţiile pielii. În lipsa unui tratament corect, pot apărea fisuri sau crăpături ale pielii, în special la călcâie, care jenează la mers şi pot duce la infecţii bacteriene mult mai grave.
Ciuperca se poate extinde la pielea din jurul degetelor de la picioare, în alte părţi ale corpului sau la unghii.
„Pentru a putea fi vindecată, ciuperca piciorului necesită aplicarea unui tratament local care să o omoare şi o igienă permanentă, pentru a nu recidiva“, afirmă Mirela Puchiliţă, Product Manager Gedeon Richter. Cea mai simplă formă de tratament este ştergerea pielii cu o soluţie de alcool iodat cu acid salicilic, care se prepară în farmacie, sau ungerea spaţiilor dintre degete cu un colorant care usucă perfect pielea şi împiedică supravieţuirea ciupercilor.
„Se pot folosi antimicotice sub formă de unguent, cremă, pudră sau spray, alese după sensibilitatea subspeciei de ciuperci care produce infecţia. Acestea trebuie aplicate seară de seară, timp de o lună“, mai spune medicul dermatolog Mihaela Leventer.
Cele mai cunoscute antimicotice care se găsesc în farmacii sunt Canesten, Lotrimin, Miconazolul, Nizoral, Lamisil şi Terbisil.
IMUNITATE SCĂZUTĂ Risc de reinfectare Cei care au avut o dată o ciupercă la picioare au un risc mai mare de a se infecta din nou, dacă au imunitătea scăzută. Totodată, trebuie dezinfectaţi pantofii cu vapori de formol, iar şosetele trebuie fierte. Când recidivele sunt frecvente, e bine să se adauge şi medicamente orale.