Protecția minorilor în Biserică: papa Francisc cere măsuri concrete și eficace

Protecția minorilor în Biserică: papa Francisc cere măsuri concrete și eficace

Până în 24 februarie se desfășoară în Cetatea Vaticanului reuniunea la vârf a episcopatului catolic pe tema ”Protecția minorilor în Biserică”. Papa Francisc a prezentat la deschiderea lucrărilor o scurtă introducere în care a cerut lumina Duhului Sfânt pentru ca participanții să înainteze propuneri concrete pentru a combate drama abuzurilor comise de unii membri ai clerului

”Sfântul popor al lui Dumnezeu ne privește și așteaptă de la noi nu condamnări simple și previzibile, ci măsuri concrete și eficace care trebuie pregătite. Este nevoie de concretețe”. Cu aceste cuvinte, papa Francisc a deschis azi lucrările întâlnirii la vârf a episcopatului catolic pe tema ”Protecția minorilor în Biserică”, informează radio Vatican.

Convocată de papa Francisc pentru zilele 21-24 februarie reuniunea își propune să abordeze stabilirea câtorva linii comune de acțiune în toată Biserica atunci când apar abuzuri comise de oameni ai Bisericii în dauna minorilor. Lucrările reuniunii se desfășoară în Aula Nouă a Sinodului şi au început joi, cu o scurtă introducere prezentată de papa Francisc. Pontiful face referință în cuvântul său la o listă cu 21 de puncte de reflecție despre protecția minorilor în Biserică (vezi mai jos), listă pregătită în urma contribuțiilor primite de Comitetul de organizare din partea mai multor comisii și Conferințe episcopale.

„În fața plăgii abuzurilor sexuale comise de unii oameni ai Bisericii în dauna minorilor, m-am gândit să vă interpelez pe voi, patriarhi, cardinali, arhiepiscopi, episcopi, superiori ai ordinelor călugărești și responsabili, pentru ca toți împreună să ne predispunem în ascultarea Duhului Sfânt și cu docilitate față de călăuzirea sa să ascultăm strigătul celor mici care cer dreptate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apasă asupra întâlnirii noastre povara responsabilității pastorale și bisericești care ne obligă să discutăm împreună, de o manieră sinodală, sinceră și aprofundată despre felul în care să înfruntăm acest rău care afectează Biserica și omenirea.

Sfântul popor al lui Dumnezeu ne privește și așteaptă de la noi nu condamnări simple și previzibile, ci măsuri concrete și eficace care trebuie pregătite. Este nevoie de concretețe.

Începem, așadar, parcursul nostru înarmați cu credință și cu un spirit de cea mai mare îndrăzneală (”parresia”), de curaj și concretețe.

Ca material subsidiar, îmi permit să împărtășesc împreună cu voi câteva criterii importante, formulate de diverse Comisii și Conferințe episcopale – au ajuns la voi, eu le-am enumerat pe scurt. Sunt linii de călăuzire care ajută reflecția noastră și care vă vor fi înmânate acum. Ele sunt doar un punct de plecare, vin de la voi și se întorc la voi și care nu afectează creativitatea care trebuie să existe la această întâlnire.

Aș vrea să mulțumesc și în numele vostru Comisiei pontificale pentru ocrotirea minorilor, Congregației pentru doctrina credinței și membrilor Comitetului de organizare pentru munca excelentă desfășurată cu mare dăruire la pregătirea acestei întâlniri. Vă mulțumesc mult!

În sfârșit, îi cer Duhului Sfânt să ne susțină în aceste zile și să ne ajute să transformăm acest rău într-o oportunitate de conștientizare și de purificare. Fecioara Maria să ne lumineze ca să căutăm a îngriji rănile grave pe care scandalul pedofiliei l-a provocat fie în rândul celor mici, fie în rândul credincioșilor. Mulțumesc!”, a rostit suveranul pontif.

Au fost invitați la această reuniune reprezentanți ai tuturor Conferințelor episcopale din lumea întreagă. Din România participă vice-președintele Conferinței episcopilor, mons. Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit al arhidiecezei romano-catolice de București, și reprezentantul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică,  mons. Claudiu-Lucian Pop, episcop de Curie. Din R. Moldova participă episcopul diecezei romano-catolice de Chișinău, mons. Anton Coșa.