Enache Jiru, propus de premierul Victor Ponta la conducerea CEC, a lucrat mai mulți ani pentru firmele lui Bogdan Buzaianu, unul dintre "băieţii deştepţi" din energie.
- VEZI AICI CV JIRU ENACHE
- VEZI AICI DECLARAȚIE DE AVERE 2013 JIRU ENACHE
Potrivit HotNews.ro, Enache Jiru a fost, în perioada iunie 2010-iunie 2012, consultant financiar în baza unui contract de colaborare. Cu toate că în CV-ul său nu figurează numele firmei la care a fost consultant financiar, această poate fi găsită în declaraţiile de avere din 2011, 2012 şi 2013. Se numeşte Investime Oil&Gas, este din Cipru şi este controlată de Bogdan Buzaianu, unul dintre aşa-numiţii "băieţi deştepţi" din energie. Având în vedere că Enache Jiru a fost şi vicepreşedinte al Energy Holding 2000 în perioada decembrie 2005-septembrie 2007, relația sa cu Bogdan Buzaianu este una veche, consemnează HotNews.ro, care atrage atenția că Energy Holding a beneficiat de contracte preferenţiale cu Hidroelectrica.Investime Oil&Gaz ltd are sediul în Nicosia, Cipru, potrivit informaţiilor în declaraţiile de avere. Conform cursdeguvernare.ro, preşedintele firmei este chiar Bogdan Buzaianu. Informaţia că firma este controlată de Buzaianu apare şi pe blogul drnicolaebogdanbuzaianu.wordpress.com, relatează HotNews.ro. Vicepreşedinte la Energy Holding 2000 SRl Enache Jiru a mai precizat în CV că în calitate de vicepreşedinte la Energy Holding 2000 SRl s-a ocupat de "Dezvoltarea creditelor documentare pentru activităţi de import – export şi analiză asigurării resurselor financiare pentru finanţarea de proiecte".
Energy Holding este cel mai important trader de energie care a beneficiat de contract preferenţial cu Hidroelectrica pentru achiziţionarea de energie electrică la preţuri mult sub nivelul pieţei, iar contractul a fost denunţat în vara lui 2012, la scurt timp după intrarea Hidroelectrica în insolvenţă. Membru în comisia de privatizare Hidroelectrica
De când este secretar de stat la finanţe, Enache Jiru n-a fost străin de Hidroelectrica. Potrivit declaraţiei de avere din 2013, el a fost membru în comisia de privatizare, funcţie pentru care a primit suma de 4.649 de lei.
Nu e clar în ce perioada a fost membru în comisia de privatizare în Hidroelectrica, declaraţia de avere fiind completată în iunie 2013. Privatizarea Hidroelectrica, adică listarea pe bursă a 15% din acţiuni, ar urmă să aibă loc în vara acestui an. Funcții de conducere la CEC Bank
După ce premierul a anunțat că îl va demite pe președintele CEC Bank, Radu Grațian Ghețea, a apărut pe firmament numele secretarului de stat în Ministerul Finanțelor, Enache Jiru, care ocupă această funcție din iulie 2012.
Enache Jiru, care se ocupa de trezoreria statului, în cadrul Ministerului Finanțelor, a mai ocupat diferite funcții de conducere în cadrul CEC Bank.
El a fost numit vicepreşedinte al CEC în 2000, dar a păsăit această poziţie pentru a lucra în Ministerul Finanţelor. În toamna lui 2004, este numit preşedinte al CEC, dar este înlocuit în martie 2005 cu Eugen Rădulescu. După 2005, până în 2007, Jiru a lucrat la Energy Holding, unde a fost vicepreședinte pentru documentarea activităților de import. Îi trebuie aprobarea BNR
Câţiva ani mai târziu, în perioada în care Radu Gheţea era preşedintele CEC, respectiv august 2009 – octombrie 2010, Enache Jiru a fost membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al CEC Bank.
Pentru a se instala în funcție, Enache Jiru are nevoie de aprobarea BNR.