Răspândirea epidemiei cu coronavirus nu mai poate fi oprită decât prin închiderea totală a traficului aerian.
Directorul Aeroportului din Iași, Cătălin Bulgariu a declarat, vineri, că doar închiderea totală a traficului aerian va aduce la o stopare a răspândirii coronavirului Covid 2019.
”Decizia închiderii spaţiului aerian ar trebui s-o ia Ministerul Transporturilor. Este imposibil să luptăm corect cu coronavirusul. Mulţi pasageri nu declară de unde vin, apoi intră în contact cu alţii şi îi îmbolnăvesc. Riscul este mare. Sunt expuşi inclusiv cei care lucrează pe aeroport. Am avut pasager plecat din Milano, adică din zona roşie. A mers întâi la Geneva, apoi a luat autobuzul şi a ajuns la Eindhoven, iar de acolo a venit la Iaşi cu avionul. Ce facem? Dacă apar probleme, intră întreg aeroportul Iaşi în carantină”, a spus Bulgariu.
De altfel, traficul aerian de pe aeroportul din Iași a scăzut dramatic, avioanele, și așa puține care mai ajung, sunt încărcate sub medie. Această situație aduce mari probleme financiare aeroportului. "Scăderea pe luna martie este de peste 50 la sută. Sunt zboruri cu grad de încărcare de numai 30 la sută. Dar dacă luăm cu toții măsuri rapide în această perioadă, peste o lună putem reintra în normal", a adăugat directorul aeroportului din Iasi, Cătălin Bulgariu.
La Cluj, lucrurile nu sunt atât de grave ca la Iași, dar deja se vorbește de șomajul tehnic al angajaților. Directorul David Ciceo, a declarat că, pentru moment, există o scădere cu 35-40 la sută, a numărului pasagerilor, comparativ cu anul trecut.
De asemenea, Ciceo, care este și președintele Asociației Aeroporturilor din România a spus că toate aeroporturile din România au cerut sprijin guvernamental, care se referă la reducerea taxelor și impozitelor, dividendele realizate să rămână în contul companiilor aeroportuare, precum și acordarea unui șomaj tehnic, pentru toți angajații, în valoare de 75 la sută din salariile pe care le au, ajutor care să fie achitat din fonduri guvernamentale.