Untul produs la Cristuru Secuiesc sau pâinea cu cartofi sunt două dintre produsele locale din Harghita care au potenţial pentru a obţine certificarea la nivel European.
Prezent la un eveniment ce face parte dintr-o campanie de informare a Ministerului Agriculturii, derulată la nivel naţional, care are ca scop creşterea numărului produselor care aplică la sistemele de calitate europene, a spus, la Miercurea Ciuc, Ionuţ George Diaconeasa, consilierul ministrului Agriculturii.
“Am văzut că aici funcţionează cu succes formele de asociere, sunt cooperative care funcţionează şi fac performanţă. (...) Cu siguranţă vom identifica şi vom promova şi din judeţul Harghita cel puţin unul sau două produse. Untul de Cristuru Secuiesc are tradiţie, are renume local, îl recomandă foarte mult calitatea, faptul că ei nu fac rabat sub nicio formă de la calitate, ţin foarte mult la imaginea produsului, sunt prezenţi la evenimente, îl promovează. Am mai identificat, de asemenea, pâinea cu cartofi care, la fel, este un produs recunoscut inclusiv pe pieţele din Bucureşti. Ne-am dori foarte mult să fie prezenţi producătorii din Harghita pe pieţele din Bucureşti şi din oraşele mari din sudul ţării, sunt produse foarte apreciate şi au căutare şi le recomand tuturor să vină către pieţele din toată ţara”, a declarat consilierul ministrului Agriculturii, citat de Agerpres.
Acesta a punctat faptul că prin campania de informare derulată la nivel naţional se doreşte creşterea numărului produselor care aplică la sistemele de calitate şi certificarea lor conform normelor Comisiei Europene, în prezent România având doar patru astfel de produse.
“Nu ştiu în ce măsură până acum a fost o prioritate la nivel naţional mărirea numărului de produse, acum cu siguranţă este una din priorităţi. Domnul ministru a desemnat o echipă pe care o conduc la nivel naţional special pentru creşterea numărului de produse certificate la nivel european şi produse tradiţionale (...) Motivele pentru care nu s-a reuşit până acum: constat că lumea nu este informată, asta e principala cauză pentru care nu s-a aplicat până acum. Odată ce lumea află condiţiile de constituire a grupului aplicant şi a întocmirii caietului de sarcini, realizează că nu este o procedură complicată, i-aş spune mai degrabă complexă, dar cu răbdare vor reuşi”, a mai spus consilierul Ministrului Apărării.
Acesta a ţinut să precizeze că certificarea produselor la nivel european aduce atât beneficii consumatorilor, care ştiu că achiziţionează un produs de foarte bună calitate, cât şi producătorului, căruia i se deschid noi pieţe, atât în ţară cât şi în Uniunea Europeană.