Proiectul privind carantinarea și izolarea a intrat în plenul Senatului

Sedinta in Senat.

Senatorii s-au reunit în plen pentru a dezbate şi vota proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Proiectul privind carantinarea şi izolarea a primit anterior votul în unanimitate al membrilor Comisiei juridice a Senatului, după mai multe zile de dezbateri-maraton, care au început vinerea trecută şi s-au finalizat joi.

Potrivit documentului, izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină.

Izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta, au mai decis senatorii jurişti. "În ceea ce priveşte izolarea minorului într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă, aceasta se instituie potrivit reglementărilor legale în vigoare. Aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică", a precizat vicepreşedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scântei, la lucrările comisiei.

Totodată, Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, joi, că proiectul de lege privind carantina şi izolarea, modificat în Comisia juridică, nu este perfect, menţionând că PSD a introdus "o serie de originalităţi", care pe viitor vor da "mult de furcă", potrivit Agerpres.

"PNL salută faptul că astăzi, în Comisia juridică, după 6 zile avem un raport. Ştim că nu este o lege perfectă, ştim că această lege ne-a arătat pe parcurs o serie de imperfecţiuni. Am votat legea ştiind că există aceste imperfecţiuni, pentru că PSD a avut grijă să introducă o serie de originalităţi în lege. Acel termen de 48 de ore, posibilitatea contestării în instanţă a măsurii în primele 48 de ore, eliminarea articolului cu privire la carantinarea bunurilor sunt lucruri care în viitor ne vor da mult de furcă. una peste alta Guvernul va avea un instrument cu care să acţioneze împotriva virusului", a afirmat senatorul liberal.

Fenechiu a mai spus că speră ca, după alegeri, lucrurile să se rezolve în privinţa acestei legi.

"Sper ca după ce vom depăşi această perioadă electorală vom face acele completări, ca această lege să-şi atingă menirea.(...) Legea se referă şi la alţi agenţi patogeni, nu numai la COVID. Din păcate, PSD s-a cantonat într-un limbaj strict COVID, a masacrat această lege şi a lipsit de elemente care o făceau mai viabilă, dar lucrurile se pot rezolva", a mai spus Fenechiu.