Proiectul de buget pe 2008, adoptat

Camerele reunite ale Parlamentului au adoptat în această dimineaţă proiectul de buget pe anul 2008, precum şi bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Bugetul a fost adoptat cu 249 de voturi "pentru" şi 93 de voturi "împotrivă", în timp ce bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2008 a fost adoptat în unanimitate de senatori şi deputaţi.

Tăriceanu: Parlamentul şi-a dat girul pentru programele Guvernului

Prezent în sala în momentul votului, premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că votul parlamentarilor permite continuarea programului de guvernare.

"Vă asigur că ne vom onora promisiunile, indiferent de calculele pe care şi le fac diverşi adversari politici", a spus Tăriceanu.

El a susţinut că guvernul contează pe o o creştere economică medie cu 6% a Produsului Intern Brut. Premierul a amintit şi faptul că se va menţine cota unică de impozitare, de 16%, scăzând, însă, contribuţiile de asigurări sociale, cu 6 puncte procentuale.

El a susţinut că astfel se îndeplineşte promisiunea scăderii cu 10 puncte a contribuţiilor de asigurări sociale, pe întreaga durată a mandatului. Tăriceanu a conchis că bugetul dovedeşte că "la Guvern se munceşte, iar munca aceasta se vede în viaţa de zi cu zi a românilor".            PD-L a votat împotriva bugetului

Deputatul PDL Graţiela Iordache a declarat după votul plenului reunit al Parlamentului asupra bugetului de stat pe 2008, că formaţiunea democrat-liberală a votat împotriva acestui proiect de buget, pentru că îl consideră "nerealist, nesustenabil şi nefundamentat". În plus, "niciunul dintre amendamentele noastre legate de sprijinirea IMM-urilor, de sprijinirea cercetării, de mediu, de programele oncologice, nu a fost aprobat", a adăugat Iordache.

Aceasta a menţionat că formaţiunea a votat pentru bugetul asigurărilor de stat, pentru că îl consideră "un buget menit să crească nivelul de trai al cetăţenilor".             PC a votat pentru

Senatorul PC Sabin Cutaş a explicat votul favorabil dat de parlamentarii conservatori la proiectul de buget pe 2008 şi la cel al asigurarilor sociale prin faptul că amendamentele formulate de acest partid au fost acceptate "în marea lor parte".

El a făcut un apel la premierul Călin Popescu Tariceanu să ţină cont, în anul 2008, de câteva "iniţiative bune" ale conservatorilor, care, în opinia sa, vor ajuta societatea românească: reducerea TVA la alimentele de bază, creşterea alocaţiei pentru copii şi neimpozitarea profitului reinvestit.            

PRM: Ţara avea nevoie de buget

PRM a votat în favoarea bugetului de stat pe 2008 şi a bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru ca ţara avea nevoie de cele două legi, a declarat liderul senatorilor PRM Gheorghe Funar, care a apreciat că ar fi fost bine dacă bugetul s-ar fi aprobat cu câteva săptămani în urma.

Funar a explicat că parlamentarii PRM au putut să susţină împreună cu marea majoritate a senatorilor şi deputaţilor cele două legi deoarece unele dintre amendamente formulate de ei au fost acceptate.           

Sindicatele îi cer lui Băsescu să nu promulge Legea bugetului

În acest timp, confederaţiile sindicale au solicitat şefului statului să nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008, precizând într-o scrisoare că documentul a fost aprobat de Parlament fara să se ţină cont de amendamentele aduse de ei.

Organizaţiile semnatare consideră că legea, în forma în care a fost adoptată, va fundamenta o politică "profund antisociala, cu efecte dramatice pe termen mediu şi lung", motiv pentru care cer preşedintelui Băsescu să returneze legea Parlamentului pentru a fi modificată.