Nicolae Ceaușescu și-a imaginat România drept o mare putere. Așa că voia să construiască aici 3-4 centrale nucleare, canale, hidrocentrale și autostrăzi. Chiar dacă prețul plătit de populație era unul prea scump.
Doar că din cele 4 centrale, în cele din urmă în România s-a construit una singură. Iar din cele 5 reactoare pe care fostul dictator și le-a imaginat, au rămas de fapt doar 2. Încă din anii 1980 Ceaușescu își dorea ca România să devină o putere energetică.
Doar una dintre centrale ar fi folosit reactoare rusești, la restul ar fi folosit pe cele canadiene. În cele din urmă nu a mai fost nevoie, pentru că în România nu s-a construit decât o centrală nucleară.
Un alt proiect la care fostul dictator ar fi ținut mult ar fi fost construirea de 3.200 de kilometri de austostradă. A reușit să facă A1 iar la A2 s-a împotmolit. Așa cum au făcut-o și aleșii care au venit după el. A 2 fiind dată în folosință abia în 2012.
Însă, în total, România are 995 de kilometri de autostradă și drumuri expres, nicidecum 3.200, cifra la care visa Ceaușescu. Asta la mai bine de 30 de ani de la Revoluție.
Ceaușescu nu a mai terminat Casa Radio, așa că e și acum în paragină
Canalul Dunăre București a fost plănuit pentru a lega Capitala de Marea Neagră. Lucrările de executare au început în 1986. Ele nu au fost niciodată finalizate. Asta deși se estimează că partea realizată ar fi de 70% din întregul volum de lucrări.
Proiectul ar fi ajuns la Apele Române și ar fi fost lăsat pe rafturi. De altfel și partea deja existentă s-a deteriorat, iar o parte dintre borduri au fost furate.
O altă idee măreața nefinalizată a fost hidrocentrala de la Tarnița-Lăpușești. În 1988 s-au făcut primele demersuri pentru oferte de echipament energetic principal. Doar că după Revoluție lucrările au fost sistate, iar acum costurile sunt estimate la 1.1 miliarde de euro. Casa Radio este încă o ruină care ne amintește de grandoarea fostului regim.
După o vizită în China, Ceaușescu a vrut să transforme România. A făcut Casa Poporului, a început și Casa Radio, dar n-a mai finalizat-o. Drept urmare, aproape de centrul Bucureștiului se află de mai bine de 30 de ani o ruină colosală de care nimeni nu se atinge.