Comuna Agigea a început campania „Sterilizează și salvează”, prin care, până la 20 iulie, câinii și pisicile din zonă vor fi sterilizați și vaccinați anti-rabic. Proiectul este realizat de Primăria Agigea împreună cu asociația Animal Society/Four Paws, localitatea devenind astfel “ un model național și internațional” în domeniul protecției animalelor.
În cadrul campaniei „Sterilizează și salvează”, inedit este faptul că reprezentanții Animal Society se ocupă inclusiv de adunarea câinilor de pe străzile comunei Agigea. „Principalul obiectiv al acestei campanii este să-i facem pe localnici să înțeleagă că sunt obligați prin lege să-și castreze câinii și pisicile care nu provin de la canise”, a declarat primarul din Agigea, Cristian Cîrjaliu, într-o conferință de presă.
Președinte Animal Society, Anca Tomescu, a declarat, la rândul ei, că este o campanie gratuită și că “orice cetățean din Agigea sau împrejurimi ne poate contacta pentru a se programa cu câinele ori pisica”, precizând că va fi un proiect de lungă durată. „Ne bucură sprijinul oferit din partea autorităților locale din Agigea. De altfel, sperăm ca Agigea să devină, cu această ocazie, o localitate model pe plan național și internațional, un exemplu pentru cum poți rezolva problema câinilor maidanezi nu doar într-un mod eficient, ci și cu umanitate”, a precizat și coordonatorul proiectului, medicul Gabriel Ignat.
James Pirney, responsabilul cu implicarea comunităților de la Four Paws International, a venit special la Agigea de la Bruxelles. „Doar sterilizarea nu e o soluție. Pentru un proiect de succes avem nevoie atât de sprijinul autorităților locale, cât și de cel al cetățenilor. Agigea e unică datorită implicării autorităților locale, lucru care ne bucură, pentru că nu am avut parte de aceeași deschidere din partea altor comunități”, a subliniat voluntarul străin.
Peste 60 de copii din Agigea au urmărit o demonstrație din partea echipei "Câini pentru oameni", un alt proiect al Animal Society/Four Paws. Cățeii Țuca, Mulan, Toto, Mura și Pișpi au întreținut atmosfera. “Le-au arătat celor prezenți că niște câini foști maidanezi, salvați de pe stradă și antrenați, pot deveni niște membri utili ai societății, dacă nu cumva chiar niște mici eroi. Cei cinci, alături de trainerii lor (care i-au și adoptat), fac terapie cu copii cu nevoi speciale și cu bătrâni instituționalizați, cu rezultate remarcabile, într-un proiect care durează de 14 ani, fiind unic în țară”, a punctat Andreea Munteanu, consilier personal al primarului Cristian Cîrjaliu.