Proiectul de amenajare a două gropi ecologice de gunoi în judeţul Hunedoara este periclitat de o dispută între Consiliul Judeţean Hunedoara şi o parte a consilierilor locali din oraşul Petrila. Aceştia din urmă se opun amenajării uneia dintre gropi lângă oraş. Problema trebuie lămurită până la finele acestui an, altfel proiectul va fi anulat total sau parţial.
Consiliul Judeţean Hunedoara este aproape de a obţine o finanţare europeană pentru proiectul de gestionare a deşeurilor conform noilor norme în domeniu însă întâmpină dificultăţi majore din cauza disputelor din consiliul local al oraşului Petrila. Proiectul prevede construirea a două gropi de gunoi în judeţ, lângă Simeria şi la Petrila. Dacă la Simeria lucrurile par să fie rezolvate, la Petrila situaţia este mai complicată. În ultima şedinţă, consiliul local a respins propunerea ca groapa să fie amplasată la marginea oraşului pe un teren al Primăriei. Intrat în criză de timp, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ (PNL), a transmis o scrisoare deschisă adresată în special aleşilor din Valea Jiului în care arată că, în cazul în care nu se găseşte urgent un alt amplasament, proiectul riscă să fie compromis "total sau parţial", cetăţenii din Valea Jiului (peste 130.000, în total) vor plăti mai mult pentru gunoiul aruncat pentru că acesta va trebui dus ori până la Simeria, ori la depozitele ecologice private de la Târgu Jiu sau Arad, iar un alt proiect, referitor la reţeaua de apă şi canalizare a oraşelor din Vale, în valoare de 40 de milioane de euro, nu va putea fi aplicat.
Un primar nedumerit
Edilul-şef al oraşului Petrila, Ilie Păducel (PDL), se declară dezamăgit de faptul că proiectul referitor la groapa ecologică de gunoi nu a reuşit să adune două treimi din voturi în şedinţa de consiliu local, atât cât ar fi avut nevoie pentru ca terenul să devină disponibil. "Eu susţin ideea realizării gropii ecologice, dar beneficiez doar de o majoritate simplă în consiliul local. Cei opt consilieri PSD s-au opus, însă eu nu am înţeles motivele pentru care au făcut acest lucru. Oricum, luni o să mai punem proiectul încă o dată pe ordinea de zi a şedinţei", afirmă primarul Păducel.
Vor să studieze variantele
Liderul consilierilor PSD din consiliul local Petrila, Dumitru Răscolean, consideră că iniţiativa Consiliului Judeţean a ajuns cu întârziere în atenţia aleşilor oraşului, dar, chiar şi aşa, variantele pentru rezolvarea problemei gunoaielor sunt mai multe. "Domnul Moloţ ne-a spus că a trimis proiectul către Primăria Petrila încă din martie 2010. Nouă ne-a fost adus în atenţie abia acum. Apoi, groapa ecologică se vrea a fi amenajată undeva la marginea Petrilei pe o zonă aflată la o înălţime mai mare decât cea a oraşului. Există riscul ca fiecare adiere de vânt să aducă cu ea şi mirosuri insuportabile. Există şi varianta unui incinerator, care ar fi o soluţie mai nepoluantă şi care ar produce şi energie electrică pe care am putea s-o folosim pentru iluminatul public şi nu numai. Înainte de a lua o astfel de decizie, este necesară o dezbatere publică în oraş", argumentează Răscolean.