Proiect de lege. Sprijin pentru românii care au muncit în SUA și care vor ieși la pensie

Proiect de lege. Sprijin pentru românii care au muncit în SUA și care vor ieși la pensie Sursa: Arhiva EVZ

România și Statele Unite ale Americii au semnat în luna martie un acord în domeniul securităţii sociale. Acesta prevedea, printre altele, cumularea perioadelor lucrate în fiecare dintre cele două țări, atunci când se dorește ieșirea la pensie. În cursul acestei săptămâni, Ministerul Muncii a pus în dezbatere un proiect care să permită aplicarea cumulării.

Ministerul Muncii a pus în dezbatere un proiect care are ca scop ratificarea acordului semnat în primăvară de către România şi implicit, exprimarea consimţământului său pentru intrarea sa în vigoare. Acordul cu SUA permite, printre altele, cumularea perioadelor lucrate în fiecare dintre cele două țări, atunci când se dorește ieșirea la pensie.

„România și Statele Unite ale Americii au semnat astăzi (23 martie 2023 - n. red.), la București, un Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității”, anunța Ministerul Muncii în urmă cu câteva luni.

Acordul semnat între România și Statele Unite ale Americii le va permite celor ce au lucrat în cele două țări să folosească perioadele lucrate pentru ieșirea la pensie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii ar putea cumula anii munciți în SUA la pensia din România

Potrivit acordului semnat între cele două țări, pensia va fi acordată proporțional de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în fiecare sistem de pensii.

„Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată”, mai este subliniat în comunicatul ministerului.

În documentul semnat de cele două țări se precizează că, în cazul detașării angajaților pe teritoriul celor două țări, aceștia sunt exceptați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

Acordul dintre România și SUA se referă inclusiv la stabilirea legislației aplicabile pentru evitarea dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale.