Programul Rabla Local nu a fost încă lansat. Cererile depuse de primăriile din România sunt în faza de procesare

Sursa foto: Ministerul Mediului / Facebook

Unul dintre cele mai așteptate programe ale Guvernului României, derulate prin Ministerul Mediului și Administrația Fondului de Mediu, întârzie să fie pus în practică, deși autoritățile erau mult mai optimiste la începutul anului.

Prin programul Rabla Local, orice proprietar al unui autoturism mai vechi de 15 ani, poate să obțină o primă de casare în valoare de 3.000 de lei.

Doar ca la nivel național, deși suntem în luna mai, acest program nu a fost lansat, motivația oficială fiind că cererile depuse de Unitățile Administrativ Teritoriale din România, se află în faza de evaluare la Administrația fondului de Mediu.

După acest pas, primăriile vor încheia cu Administrația Fondului de Mediu, un contract de finanțare, și abia apoi proprietarii de autoturisme vor putea să obțină bonusul de 3.000 de lei, și se vor putea înscrie în program, prin intermediul aplicației informatice.

Rolul primăriilor în acest program este acela de a prelua documentele justificative și de a semna contractele de finanțare.

Programul Rabla Local trebuia lansat în martie

Acest program are deja o întârziere de mai bine de două luni, după ce la începutul acestui an, autoritățile au anunțat că cererile se vor putea depune în luna martie.

Astfel, în cursul lunii februarie ministrul Mediului, Tanczos Barna anunța deschiderea programului Rabla Local.

„În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unităţi Administrativ-Teritoriale şi se semnează electronic contractele de finanţare, deschidem aplicaţia pentru cetăţeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităţilor locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani şi care va fi casată, va fi predată pentru reciclare”, declara la momentul respectiv ministrul Mediului.

AFM prezenta un alt calendar

Ulterior, la finalul lunii martie Administrația Fondului Mediu a anunțat un alt calendar, care era prevăzut pentru luna aprilie 2023, fără ca acesta să fie respectat.

„În perioada 21 aprilie 2023, ora 10.00 – 28 aprilie 2023, ora 23.59, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) organizează sesiune de înscriere în aplicația informatică a unităților administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate”, precizau cei de la AFM.