Carmen Ungurean, coordonatoarea Programului naționa pentru depistarea cancerului de col uterin a declarat că de la debutul inițiativei în 2012, au fost testate 471.000 de femei.
La conferinţa "Sănătatea Femeii - de la pubertate la menopauză", Ungurean a explicat că vulnerabilitatea programului menţionat este dată de instabilitatea legislaţiei, bugetul care nu poate fi prevăzut şi de o moderată implicare a medicilor de familie: "De la începerea programului de screening, din 2012, au fost testate un număr de 471.000 de femei. Anul trecut, au fost alocaţi suficienţi bani şi ar fi putut fi efectuate 300-350.000 de teste, la nivel naţional, şi au fost efectuate numai 139.000. Pentru anul acesta, nu există încă bugetul definitiv pentru că legislaţia, care reglementează aplicarea programului naţional, urmează să intre în vigoare la 1 aprilie"
Ea a arătat că aproximativ 40% din medicii de familie nu sunt înscrişi în program. " Sunt totuşi zone în care medicii de familie sunt activi şi implicaţi, mobilizând populaţia feminină", a mai spus ea, citată de Agerpres.
Carmen Ungurean a precizat că, dintre persoanele testate, la un procent de 6,8% au fost depistate leziuni, iar în 0,4% din cazuri s-a confirmat cancer de col uterin. Ea a atenţionat asupra faptului că testul nu depistează cancerul, ci leziuni.
Responsabilul INSP a arătat că, în România, sunt 34 de cazuri la suta de mii de persoane, în timp ce media europeană este de 17, raportat la aceeaşi cifră.