Programe rulate de pe stick

Când calculatorul geme din cauza lipsei de spaţiu şi se mişcă tot mai greu, nu dispera: poţi folosi aplicaţiile care merg de pe memoriile externe.

Orice computer se va încărca la un moment dat cu tot felul de programe şi fişiere şi va începe să „cârâie“ tot mai des. Sistemul de operare ocupă mult loc pe hard-disk, aplicaţiile grafice solicită memoria RAM, după ce dezinstalezi un program vor rămâne reziduuri de care nu ştii. Există o soluţie folosită de tot mai mulţi utilizatori: programele care rulează de pe memorii externe, de obicei stick-uri pe USB.   De ce ai nevoie Singurul accesoriu necesar este un memory stick pe USB, cu o capacitate cât mai generoasă. Ţine cont de faptul că aplicaţiile respective nu trebuie instalate pe calculator, ci vor rula direct de pe stick. De asemenea, fişierele create vor fi salvate tot pe stick, dacă vrei să continui lucrul pe alt calculator. O memorie pe USB de vreo 2 GB ar fi suficientă, deşi astăzi există stick-uri cu o capacitate şi mai mare - de curând, Kingston a lansat modelul Data Traveler, cu 64 GB capacitate.

Chiar dacă programul respectiv nu are de-a face cu calculatorul în sine, există unele standarde minimale pentru a lucra cu anumite aplicaţii. De exemplu, dacă vrei să foloseşti varianta portabilă a programului de tehnoredactare Adobe InDesign CS3, trebuie să te asiguri că ai minimum 1 GB de RAM în calculator, altfel nu va funcţiona aplicaţia. Iar dacă fişierul creat este foarte mare şi depăşeşte capacitatea stick-ului de memorie, el nu va putea fi salvat. Cum funcţionează

Într-un calculator tipic, toate programele se „leagă“ de sistemul de operare, lasă urme într-un sector numit „regiştri“ şi în alte părţi. Pe măsură ce foloseşti aplicaţia, ea va folosi acest sector şi va scrie date pe hard-disk-ul computerului.

Aplicaţiile portabile lasă calculatorul neschimbat când termină lucrul, deşi îl folosesc pentru a te ajuta să creezi fişierele dorite. Documentele vor fi salvate automat în folderul care conţine şi programul, adică pe stick.

Astăzi, există variante portabile ale multor programe populare, dar există şi aplicaţii special create pentru a fi folosite separat de un calculator anume. Fie că ai un PC sau un Mac, fie că foloseşti Windows, Linux sau Mac OS, sigur vei găsi aplicaţii portabile pe care să le poţi folosi pe calculatorul tău.   Partea bună: aplicaţiile sunt gratuite

Multe dintre aplicaţiile portabile sunt distribuite în regim open-source, adică nu trebuie să plăteşti pentru ele şi le poţi modifica după cum doreşti. De exemplu, Sumatra PDF face acelaşi lucru ca şi Adobe Reader (care are şi variante gratuite), numai că se mişcă mai repede. Programul de navigare Opera are o variantă portabilă şi programele de mesagerie instantanee MSN şi Pidgin pot fi rulate de pe stick. Pentru a scrie CD-uri şi DVD-uri, există Totally Free Burner. Avast este programul antivirus de mici dimensiuni. Pentru prelucrarea textului, la o viteză şi o flexibilitate mult mai mare decât cele oferite de Microsoft Office, există OpenOffice.org. Dacă nu vrei să te plictiseşti, poţi avea pe stick şi jocuri portabile - îţi recomandăm Sudoku Portable, dacă eşti fan al acestui joc. Iar dacă ai un iPod şi nu-ţi place să lucrezi cu iTunes, alternativa se numeşte Sharepod şi poate fi rulată direct de pe iPod!

SFAT Alegeţi pachetele preinstalate

Pe Internet, găseşti mai multe suite de aplicaţii special împachetate pentru a fi descărcate direct pe stick, şi folosite pe orice calculator. De exemplu, la Portableapps.com, vei găsi trei variante ale unei colecţii de programe utile. În varianta Suite Light vei găsi programe precum: Firefox (navigare online), Thunderbird (client de e-mail), Clamwin (antivirus), Keepass (stocarea parolelor), Cool Player (audio şi video), AbiWord (procesare de text). Când vei instala pe stick, nu va ocupa mai mult de 350 MB. Ca să nu ai dureri de cap, este bine să eviţi aplicaţiile care:

> trebuie de fapt instalate în loc să ruleze de pe stick,   > merg numai cu anumite variante de Windows, > depind de Internet Explorer, DirectX sau alte utilităţi,

> cer drepturi de administrator pe calculator. Evident, sfatul suprem este să nu uiţi pe undeva stick-ul de memorie care conţine aplicaţiile şi fişierele, pentru că nu vei avea obiectul muncii dacă mergi să lucrezi în altă parte, la un alt calculator!