România s-a aflat în ultimele trei săptămâni pe un trend ascendent al cazurilor de coronavirus.
Autoritățile au făcut apeluri către populație pentru respectarea măsurilor de protecție și evitarea locurilor foarte aglomerate. În acest context, epidemiologul Molnar Geza a făcut o predicție bazată pe date științifice și a spus că în perioada următoare va urma o scădere.
„Sunt convins că aceste focare au cam ajuns pe un platou. Dovada cea mai bună e că în zona de mijloc sub aspectul stăpânirii morbidității în perioada de urgență am ajuns, dacă facem excepție de Luxemburg, pe primul loc la numărul de cazuri înregistrate. Dar, conform celor 14 zile, nici unul dintre județe în totalitatea lui nu ajunge la indicatorul de 3 la mie.
În cadrul județelor unde sunt focare la diferite instituții, de la spitale sau cămine de bătrâni în colectivități cu oameni mulți. Pe baza acestora pot spune că de aici înainte trebuie să urmeze o scădere. Noi va trebui să trăim cu acest virus. (...) În cazul în care nu găsim o aderență a populației a măsurilor de protecție”, a spus Molnar la Digi 24.
El a mai afirmat: „Vă rog să mă iertați, dar cu următoarea problemă nu o să fiu plăcut publicului. Jocurile astea sau sporturile care s-au început cu carantinările mie nu-mi inspiră încredere. Da, afectează psihic populația, dar cele opt criterii pentru carantinare zonală sau județeană 6 sunt subiective și neprofesionale sub toate aspectele. Starea de urgență se răzbună în momentul de față.”
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate cu coronavirus încă 1.104 de persoane, iar 19 pacienți cu COVID-19 au murit. Astfel, bilanțul epidemiei a ajuns la 45.902 de infectări și 2.206 decese.
În secțiile de Terapie Intensivă sunt internați în acest moment 353 de oameni. 25.794 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.440 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.110.534 de teste Covid-19. Dintre acestea 7.574 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.877 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 2.697 la cerere. Totodată, au fost raportate și rezultatele a 59 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 27 iulie.