Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se încălzește semnificativ în următoarea perioadă. Cele mai mari temperaturi vor fi la finalul lunii iunie, iar maximele vor trece de 30 de grade Celsius.
Vremea se încălzește din ce în ce mai tare pe parcursul lunii iunie. Cele mai mari temperaturi vor fi la finalul lunii iunie, dar vor exista valori termice ridicate și la începutul lunii iulie, arată prognoză pe următoarele patru săptămâni a ANM.
În următoarea săptămână, 06– 13 iunie, valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice, centrale și nordice.
Între 13 și 20 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, ușor mai ridicate în regiunile vestice și local în cele sudice. Șansele de precipitații vor fi mici.
Temperaturi extrem de ridicate
În săptămâna 20-27 iunie, valorice termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, în special în regiunile sudice.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest va fi deficitar.
Între 27 iunie și 4 iulie, temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul acestei perioade, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință deficitară în majoritatea regiunilor, în special în jumătatea vestică a țării.
Fenomene extreme în această vară
Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat că vremea din această vara va fi capricioasă, de la perioade de caniculă extremă și până la furtuni însoțite de tunete și fulgere.
Luna iunie vine cu temperaturi ridicate, de 34-35 de grade Celsius, aproape de pragul de caniculă în multe zone ale țării.
„Trebuie să luăm în considerare că iunie este cea mai instabilă lună a anului şi a verii în România. Din această perspectivă este posibil să înregistrăm o probabilitate foarte ridicată de a avea fenomene de instabilitate atmosferică accentuate, presărate în anumite zile şi cu valori care pot depăşi pragul de caniculă.
Să ne amintim că vara lui 2021 a adus primul cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării, iar pe 24 iunie, am avut 39 de grade la Timişoara – un record pentru ultima decadă a acestei luni“, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.