De mulți ani sezonul rece și-a schimbat caracteristicile și în România. Iarna nu mai este bogată în ninsori, ca pe vremea copilăriei, iar gerurile cumplite și viscolul își fac apariția din ce în ce mai puțin. Specialiștii arată spre schimbările climatice care își lasă amprenta și asupra caracteristicilor meteorologice. În acest context, după două luni de iarnă relativ blânde, cu temperaturi pozitive, meteorologii prezintă prognoza pentru următoarele săptămâni.
Meteorologii din cadrul ANM au anunțat evoluția vremii pentru următoarea perioadă, în România. deși se așteaptă la ninsori, în mai toată țara, specialiștii spun că valorile termice vor fi mai ridicate decât media acestei perioade. Situația se va menține și pentru următoarele patru săptămâni, conform ANM. Zilele următoare, meteorologii se așteaptă ca iarna să se instaleze în toată România. Vremea se va răci puternic și vom avea parte de ninsori și viscol, după cum relatează Elena Mateescu, directorul ANM.
„Cele mai coborâte valori de temperaturi la acest moment în regiunile extracarpatice, vorbim de partea de sud-sud-est-est a țării. De altfel, în Moldova, la această oră sunt valori sub 0 grade m- 3 grade chiar și în Capitală doar 1-2 grade în timp ce regiunile intracarpatice vorbim încă de temperaturi ce caracterizează o vreme mai caldă 13- 14-15 grade. Însă de la o zi la alta, răcirea se va resimți în cea mai mare parte a țării. Vorbim de temperaturi care să se apropie de normalul termic al perioadei din calendar”, a explicat directorul ANM.
Potrivit spuselor sale, temperaturile maxime nu vor mai depăși 5 – 6 grade Celsius, iar nopțile vor fi mai reci, cu valori sub 0 grade.
„La nivelul maximelor nu vor mai depăși 5-6 grade Celsius, în timp ce nopțile și ele vor fi caracterizate de minime preponderent negative, posibil cele mai coborâte sub -10 grade în zonele depresionare, până la cel mult minus un grad în zona litoralului, inclusiv în Capitală, spre -2 grade. De la mijlocul săptămânii precipitațiile, la început sub formă de ploaie și lapoviță, se vor transforma în ninsori”, a mai arătat directorul ANM.
Vine iarna în București
Pentru bucureștenii care sunt îngrijorați că nu vor vedea zăpadă, în oraș, nici anul acesta, Elena Mateescu are vești bune. Iarna ajunge şi în Bucureşti, iar meteorologii se așteaptă la prima ninsoare serioasă din sezon, după prognoză.
„Este posibil, spre sfârșitul săptămânii lapovița și Capitală să se transforme, în funcție de pragul termic până la care vor coborî valorile de temperaturi, adică negative. Să vorbim și în Capitală de ninsori, nu numai în zona montană, pentru că la munte acestea vor continua și vorbim și de intensificări asociate ale vântului, cu viteze mai mari de 60-70 de kilometri pe oră determinând viscol și în același timp, spulberarea stratului de zăpadă”, a precizat Elena Mateescu.
Cum va fi vremea în februarie
Directorul ANM a prezent, pe scurt situația meteo și pentru ultima lună din iarnă. Elena Mateescu vorbeste de nouă perioadă cu temperaturi ridicate, care vor atinge și 10 – 14 grade Celsius. Acestea vor fi urmate, însă de răciri ale vremii.
„Cu siguranță și ultima lună de iarnă va oferi un tablou al alternanțelor meteorologice, cozile mai călduroasă. Este posibil ca după 1 februarie așa cum arată datele la acest moment, să mai avem zile în care să vorbim de temperaturi mai mari de 10-14 grade urmate de răciri, în care să vorbim de temperaturi, la polul opus, sub -10 grade nu numai în zonele depresionare”, a precizat directorul ANM.
În concluzie, luna februarie se va menține în trendul impus de precedentele luni de iarnă. Vremea blândă va alterna cu perioadele reci, iar temperaturile vor oscila între maxime de 22 de grade și valori minime sub 0 grade Celsius.
„Astfel încât consemnăm, așa cum s-a întâmplat pe tot parcursul sezonului iernii 2022-2023 o alternanță semnificativă și aptitudini termice foarte mari între perioadele foarte călduroase, de la valori de 22 de grade iată acum la valori sub 0 grade”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.
Prognoza meteo pentru săptămâna 30.01.2023 – 06.02.2023
Prima săptămână din februarie va veni tot cu temperaturi mai ridicate. Valorile termice medii vor fi peste cele normale ale acestei perioade, în cea mai mare parte a țării. Excepție vor face zonele montane, unde temperaturile se vor menține la un nivel apropiat de cele specifice perioadei.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile extracarpatice. Va ploua mai mult, local, în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali. Pe restul teritoriului, regimul pluviometric va fi apropiat de normalul perioadei.
Vremea în săptămâna 06.02.2023 – 13.02.2023
Temperatura medie a aerului se va menține la un nivel mai ridicat comparative cu media înregistrată, de regulă, în această perioadă, la nivelul întregii țări. Încălzirea vremeii se va simți, mai ales, în regiunile extracarpatice.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Prognoza pentru săptămâna 13.02.2023 – 20.02.2023
În cea de-a treia săptămână a lunii februarie, temperaturile încep să scadă. Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice acestei săptămâni, pe întreg teritoriul României.
În schimb, cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi mult mai reduse în cea mai mare parte a țării.