Prognoză alarmantă pentru Bulgaria în următorii ani într-un raport al ONU

Sursa foto: Arhiva EVZ

Nivelul apei în toate râurile din Bulgaria este mai scăzut, din cauza temperaturilor mari din această vară.

Informaţia este furnizată de hidrologi, potrivit cărora râurile de mici dimensiuni aproape au secat în multe locuri, în cursul lor superior. Potrivit unui raport ONU, jumătate din Bulgaria va fi afectată de secete severe în următorii ani. Vara aceasta este relativ caldă şi uscată, susţin meteorologii.

Verdictul final va fi clar după încheierea lunilor de vară. În Bulgaria, ca în marea parte a Europei Centrale şi de Vest, există semne serioase de secetă. În luna iulie a anului trecut, în cea mai mare parte a ţării, precipitaţiile au fost sub rata medie a lunii, calculată pe ultimii 10 ani. Cele mai mari secete sunt în toată câmpia Dunării, în cea mai mare parte a zonei joase a Traciei Superioare şi în special în părţile centrale ale Bulgariei de Est.

"În iulie, precipitaţiile din aceste zone au fost puţine cantitativ şi au atins doar 20% din norma de precipitaţii pentru o lună", a explicat conf. Hristo Cervenkov de la Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie. Aproape jumătate dintre ţările Uniunii Europene suferă de secetă, care creează probleme în agricultură, producţia de energie şi alimentarea cu apă, potrivit datelor centrului de cercetare al Comisiei Europene.

Prognoza experţilor internaţionali este că încălzirea globală şi schimbările climatice din următorii ani vor duce la secete din ce în ce mai intense şi mai lungi. Potrivit unui raport ONU, în următorii ani, Bulgaria se va număra printre cele mai afectate ţări de secetă din lume. Dacă se va permite deteriorarea climei pe termen lung, experţii avertizează că seceta va afecta mai mulţi oameni decât orice pandemie.

Cu alte cuvinte, va deveni următoarea pandemie pentru care, din păcate, nu va exista niciun vaccin care să o trateze. Potrivit raportului, din cauza secetei care se profilează, un număr tot mai mare de oameni vor trăi sub stres, întrucât în anumite momente cererea de apă va depăşi cu mult oferta. (www.novini.bg; Traducere: Daniela Dumitru, RADOR)