Profit record pentru Petrom, pe seama creşterii preţului la benzină

Petrom, cea mai mare companie românească, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 2,027 miliarde lei, cu 16% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate, miercuri, de companie.

În trimestrul doi din 2012, profitul net al grupului a fost de 643 milioane lei, în scădere faţă de primul trimestru când rezultatul net s-a cifrat la 1,385 miliarde lei.

Vânzările grupului au totalizat 12,2 miliarde lei în primul semestru al anului, fiind cu 19% mai mari faţă de cele din primele şase luni din 2011. În trimestrul al doilea vânzările au urcat la 6,197 miliarde lei, faţă de 6,005 miliarde lei în primul trimestru din acest an.

Profitul grupului Petrom calculat înainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor (EBIT) a înregistrat o creştere cu 12 procente în prima jumătate a anului, totalizând 2,703 miliarde lei. Preţul petrolului, principalul motiv

În trimestrul doi, EBIT a scăzut la 909 milioane lei, comparativ cu valoarea de 1,794 miliarde lei înregistrată în primul trimestru din acest an.

"În prima jumătate a anului 2012 am înregistrat o performanţă financiară îmbunătăţită comparativ cu perioada similară din 2011, datorită preţului marginal mai mare la ţiţei şi cursului de schimb valutar favorabil. Performanţa operaţională din trimestrul al doilea a fost afectată de producţia mai redusă de hidrocarburi ca urmare a declinului unor zăcăminte-cheie din România şi de oprirea, timp de şase săptămîni, a rafinăriei Petrobrazi pentru a moderniza unitatea de distilare atmosferică şi în vid a ţiţeiului. Aceasta va permite procesarea întregii producţii de ţiţei a Petrom precum şi îmbunătăţirea randamentului distilatelor medii şi reducerea consumului de energie", a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al OMV Petrom.

Potrivit datelor grupului, în primul semestru al acestui an rezultatele au fost influenţate de mediul favorabil al preţului la ţitei, preţul mediu al ţiţeiului Ural ajungând la 112,28 dolari/bbl, cu 4% peste nivelul similar din 2011. Preţul mediu realizat la ţiţei a crescut cu numai 3%, la 95,53 dolari/bbl, reflectând rezultatul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului.