Profilul clientului văzut prin „ochiul” băncii

În timp ce persoanele în vârstă au cele mai multe depozite, tinerii de până în 36 de ani se împrumută, iar cei de 18 ani rămân cu datorii.

Specialiştii bancari spun că 2009 va fi mai mult un an al economisirii decât unul al dezgheţării creditării. Astfel că profilul celui care economiseşte pe perioadă de criză nu este deloc surprinzător. În timp ce, restanţierul este un tânăr până în 20 de ani, debitorul unul până în 36 de ani, în funcţie de creditul solicitat, economul este o persoană aproape de pensionare de peste 55 de ani.

„Profilul celui care economiseşte portretizează o persoană cu o vârstă ce depăşeşte 55 de ani, pensionată sau aproape de această perioadă. În mod paradoxal, dintre cei care economisesc sunt mulţi care câştigă sub 500 de lei”, ne-a declarat Adrian Chichiţă, director executiv adjunct al diviziei de retail OTP Bank.

Potrivit acestuia, valoarea medie a unui depozit la termen este de aproximativ 20.000 de lei, însă aceasta este influenţată de un anumit procent al depozitelor de mare valoare. „Probabil, valoarea unui depozit al «clientului mediu» se situează în jurul a 10.000 de lei. Culmea este că tocmai cei care câştigă puţin fac economii. Aceste depozite sunt făcute de mulţi ani. Nu mai există certitudinea zilei de mâine şi de aceea şi acest trend de economisire”, ne-a mai spus acesta. Debitorul, tânărul de 36 de ani

  • Profilul solicitantului de credit de nevoi personale negarantate este o persoană cu vârsta de 36 de ani, căsătorită, cu un copil, deţinătoare de imobil.

„Îşi desfăşoară activitatea în mediul privat, câştigă puţin peste 2.000 de lei şi obţine un credit de 8.500 de euro sau echivalentul în lei al unei sume de 6.400 de euro”, ne-a declarat Raluca Dobre, analist financiar al Kiwi Finance.

  • În schimb, la creditul ipotecar solicitantul este bărbat, 30 de ani, fie necăsătorit şi aplică pentru credit cu partenera de viaţă, fie căsătorit de maximum 2 ani, cu studii superioare.

„Acesta câştigă în medie 3.500 de lei şi obţine un credit ipotecar între 35.000 şi 45.000 de euro”, a mai spus Raluca Dobre.

  • Conform datelor furnizate de Biroul de Credit, restanţierul tipic român este un bărbat cu vârsta cuprinsă între 18-20 de ani, din judeţul Giurgiu. Acesta are o valoare foarte mică la restanţe, care provin dintr-un credit de consum.

Restanţele cresc lunar

  • Potrivit datelor BNR, în luna februarie, depozitele pe termen şi cele rambursabile după notificare în lei însumau aproximativ 33,9 miliarde de lei, în timp ce pe valută acestea valorau în jur de 25 de miliarde de lei.
  • La capitolul restanţe în lei, debitorii ajunseseră la o sumă de 2,4 miliarde de lei. Totodată, pentru creditele date în valută, datoriile către bănci se ridicau la peste 1,8 miliarde de lei.

„Numărul restanţierilor a ajuns undeva la 10%, în Ucraina este catastrofal, procentul acestora a ajuns la 25%. Sper să nu ajungem niciodată la aceste valori, dar şi la noi va creşte, asta depinde şi de cum va evolua cursul leu/euro”, a conchis reprezentantul OTP Bank.