Nouriel Roubini: Cât este de contagioasă Grecia

Potrivit celebrului economist Nouriel Roubini, restructurarea datoriilor elene nu va duce la un Armaghedon financiar.

Scenariile potrivit cărora o restructurare ordonată a datoriilor Greciei ar duce la o contaminare masivă în jur sunt mult exagerate. Riscurile sunt controlabile şi evitabile, iar cei care susţin contrariul, printre care şi Banca Centrală Europeană (BCE), nu fac decât să cauzeze panică şi turbulenţe în piaţă, susţine, într- o analiză amplă pe această temă, Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza financiară.

O comparaţie cu Argentina

Potrivit "profetului", soluţia restructurării controlate a datoriilor este fezabilă, întrucât a mai fost implementată de-a lungul timpului şi în alte cazuri.

"O comparaţie între Argentina şi Uruguay arată ce se întâmplă când factorii de decizie ascund capul în nisip şi amână o restructurare metodică: rezultatul final este dezordine şi falimente puternic contagioase", spune Roubini.

Astfel, când o restructurare preventivă şi metodică a unei datorii nesustenabile este implementată - aşa cum s-a întâmplat când lecţia dureroasă din Argentina a fost învăţată în Uruguay - nu există nicio contagiune, niciun faliment haotic, nicio "fugă de bănci" sau alte urmări toxice, a explicat celebrul economist.

Potrivit acestuia, politica actuală care caută orbeşte să prevină cu orice preţ o restructurare a datoriilor, sub scuza unui risc de contagiune pe termen scurt, nu face decât să aducă riscuri şi mai mari de contagiune când se va produce o restructurare haotică.

"Respingerea dogmatică, încă păţânată de către BCE a soluţiei de uşurare a poverii datoriilor şi folosirea hiperbolică a cuvintelor cu D - default dezordonat - mai degrabă propagă decât atenuează instabilitatea", a explicat Nouriel Roubini.

Efectul Lehman Brothers

Recent, oficialii BCE au declarat că o restructurare a datoriilor suverane ale unui stat din zona euro ar putea genera o criză bancară mai profundă decât cea declanşată de prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers.

Anul trecut, datoria guvernamentală a Greciei se situa la 325 miliarde euro, echivalentă cu 140% din PIB. Încă din toamna anului 2010, Roubini susţinea că falimentul Greciei este inevitabilNouriel Roubini vorbeşte astăzi la Forumul Financiar 2011 Nouriel Roubini, profetul crizei, va ţine un discurs astăzi, la Bucureşti, în faţa înalţilor oficiali, bancherilor, analiştilor şi jurnaliştilor din întreaga regiune a Europei de Sud-Est, în cadrul Forumului Financiar 2011, un eveniment financiar de anvergură organizat de Forum Invest împreună cu Banca Naţională a României (BNR) şi susţinut de "Evenimentul zilei" şi "Capital". 

Care este rolul finanţatorilor externi

Totodată, în cea de-a doua zi a evenimentului, alături de cunoscutul economist cofondator al Roubini Global Economics, va lua cuvântul şi Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

Pe agenda discuţiilor se află şi subiecte precum finanţarea proiectelor din sectoarele cheie şi rolul instituţiilor financiare internaţionale, revenirea băncilor comerciale din regiune, dar şi riscul perceput de investitorii în Europa de Sud-Est.

În cadrul acestui panel, vor lua cuvântul Milena Messori, directorul biroului din Bucureşti al Băncii Europene de Investiţii, Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului Român de Garantare a Depozitelor Bancare, Steven van Groningen, şeful Raiffeisen Bank România, Ionuţ Costea, președintele EximBank şi Răsvan Radu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank România.

În cadrul evenimentului, se vor desfăşura şi două mese rotunde. Una dintre ele vizează stimularea investiţiilor şi îmbu nătă ţirea managementului pentru revenirea economiei şi va fi susţinută de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi de Societatea Academică de Management din România (SAMRO).

O altă masă rotundă va fi pe tema revigorării pieţei imobiliare din România şi a facilităţilor fiscale necesare pieţei construcţiilor, precum şi a rolului pe care îl au fondurile europene în acest domeniu.

În total, la acest eveniment participă, timp de două zile, peste 400 de persoane.