Profetia unui preot grec

Episcopul Calinic sustine ca Teoctist stia de opt ani ca va muri in 2007.

Prea Sfintitul Calinic Argatu, episcopul Argesului si Muscelului, sustine intr-un text trimis in exclusivitate „Evenimentului zilei” ca Patriarhul Teoctist stia ca va muri in anul 2007.

Un preot grec citeste viitorul

Patriarhul Teoctist „mi-a spus ca se va opri din drumul acesta pamantesc la Popesti-Leordeni, in biserica ridicata in viteza mare, transformata in Manastirea Tuturor Sfintilor Romani. Patriarhul stia de mult ca va muri in 2007, dupa profetia preotului grec Papaiani, profetie facuta inca din anul 1999. El, Patriarhul Teoctist, si-a dorit, in final, comuniunea cu toti sfintii romani si cu cei care au fost canonizati in timpul patriarhatului sau. Teoctist n-a fost sfant si nici n-a lasat sa se inteleaga aceasta. A fost un om ca toti oamenii, insa cu chemare speciala in slujirea sacra, intr-o lucrare plina si pandita de toate capcanele omenesti si diavolesti. Poate ca a tinut putin si la el insusi de nu a putut sa izbeasca fara crutare in mizeria social-politica de dinainte de 1989 si care speram sa nu se mai repete. Orice biserica daramata era o sabie in sufletul sau si al romanilor ortodocsi. Stiu durerile singure si nespuse ale Patriarhului Iustin care nu si-a mai revenit dupa cutremurul din 1977, un cutremur ce nu s-a mai oprit si a continuat sa darame biserici. Toate astea l-au bagat in mormant, si asa a intrat si Teoctist Patriarhul, cu durerile cele mari nespuse si nescrise, iar de noi foarte putin stiute”.

„Patriarhul a stiut”

Prea Sfintia Sa Calinic scrie in continuare: „Acum s-a implinit ceea ce Teoctist Patriarhul a stiut mai dinainte. A plecat pe picioarele sale catre Domnul Luminii. Nici nu dorea altfel. N-a mai fost cazul sa-i mai dea nimeni nici un pahar de apa. L-a scapat Dumnezeu de ultimele neputinte si umilinte.

In cei 92 de ani si 6 luni a indurat destul. S-a dus cum a hotarat Domnul chiar pe 30 iulie, ca si inaintasul sau in tronul patriarhal, Iustin Moisescu. Poate ca acum au sa-si spuna unele lucruri privind de sus Patriarhia Romana cum isi randuieste drumul, luptand si biruind mai bine ca pe vremea pastoriei lor. Asa sa fie!

Doamne Iisuse, indura-Te spre Patriarhul Teoctist, poporul tau cel romanesc si crestinesc si-l binecuvinteaza cu har, ploaie indestulatoare si pace trainica!”, scrie cu tristete Prea Sfintitul Calinic Argatu in textul adresat in exclusivitate cotidianului „Evenimentul zilei”.

Calinic, carturarul Bisericii Prea Sfintitul Calinic este unul dintre cei mai rodnici carturari ai Bisericii Ortodoxe Romane. Autor de numeroase studii, cercetari si sinteze, ca si al volumelor: „Bucuria lecturii” (1989); „Cruci de piatra” (coautor), 1999; „Bucuria lecturii”, 2000; „Pace si bucurie cu Brancusi” (2001); „Intrebari profane, lamuriri duhovnicesti” (2001); „Frumusetea lumii vazute” (2002); „Brancusi si Psalmul creatiei” (romana, engleza, franceza, italiana, 2003).

Episcopul Calinic este editor al importantei lucrari privitoare la „Istoria sfintelor manastiri Cernica si Caldarusani”, diortosita si transliterata, dar si coordonatorul editiei „Integrala Patriarhului Iustin”, lucrare capitala.

Doctor honoris causa al Universitatii din Pitesti, Prea Sfintitul este ctitor al Facultatii de Teologie „Sfanta Mucenita Filoteea”, din Pitesti, al Seminariilor Teologice „Neagoe Voda Basarab”, din Curtea de Arges, si „Patriarhul Iustin”, din Campulung Muscel, al Episcopiei Alexandriei si Teleormanului si rectitor al Episcopiei Argesului si Muscelului. A fost numit protector al vietii bisericesti a romanilor din Balcani.

Vineri, doliu national

Inmormantat la exact 21 de ani dupa Iustin  Presedintele Traian Basescu i-a acordat, ieri, Patriarhului Teoctist, post-mortem, Ordinul National „Steaua Romaniei”, in grad de Colan.

Aceasta este cea mai inalta distinctie ce poate fi acordata de stat, iar Prea Fericitul Teoctist Arapasu este primul cetatean roman care primeste o asemenea decoratie. Patriarhul Teoctist a murit luni, la ora 17.00, in urma unui stop cardiac survenit dupa incheierea unei operatii de prostata.

Teoctist va fi inmormantat vineri, 3 august, la ora 11.00, la exact 21 de ani de la ceremonia de inhumare a predecesorului sau, Patriarhul Iustin Moisescu. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat vineri zi de doliu national, iar toate institutiile si persoanele care arboreaza drapelul Romaniei vor fi obligate sa il coboare in berna.

Locul de veci, in Patriarhie

Consiliul National al Audiovizualului a comunicat tuturor televiziunilor sa-si adapteze programul pentru data de 3 august si sa nu difuzeze emisiuni de divertisment. „Vreau sa recomand posturilor de radio si de televiziune ca in momentele de grea pierdere pentru poporul roman  sa respecte ziua de doliu national si sa evite, in ziua inmormantarii, emisiunile de divertisment”, a declarat Rasvan Popescu, presedintele interimar al CNA.

Trupul neinsufletit al Prea Fericitului Teoctist a fost depus luni seara in Catedrala Patriarhala pentru slujba de pomenire. La sfarsitul zilei de ieri, trupul a fost mutat in Palatul Patriarhiei, unde au putut cei care au dorit sa-i aduca un ultim omagiu. Un steag complet negru si unul cu simbolul patriarhal sunt arborate la Resedinta Patriarhala, in semn de doliu.

Patriarhul nu a lasat niciun testament si nu se stie unde ar fi vrut sa fie inmormantat. Episcopul-vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu a declarat ca Prea Fericitul Teoctist va fi inmormantat in Catedrala Patriarhiei, chiar daca si-ar fi dorit ca ramasitele sale pamantesti sa fie adapostite de Catedrala Mantuirii Neamului, un proiect nerealizat al Patriarhului.

Prea Fericitul Teoctist va fi inhumat cu toate insemnele rangului sau. Sicriul va fi purtat pe umeri de preoti, care vor inconjura Catedrala Patriarhiei si se vor opri de trei ori, dupa ritualul din Vinerea Mare: in dreptul altarului si al stranelor bisericii. La slujba de inmormantare vor fi prezenti ierarhi, clerici si credinciosi, delegati ai Bisericilor ortodoxe surori si ai altor Biserici, dar si o delegatie trimisa de Papa Benedict al XVI-lea. (Mihai Nicolae, Eugenia Mihalcea) INFO

Patriarh interimar este IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei

Candidatul. In urmatoarele 41 de zile, Patriarhul interimar al Bisericii Ortodoxe Romane va fi IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Sinodul Permanent al BOR a decis ca interimarul functiei sa isi poata depune candidatura pentru succesiune. Rudele. Nepotii Prea Fericitului Teoctist Arapasu, din comuna Stauceni, judetul Botosani, vor sa participe la inmormantarea acestuia si au cerut ajutorul primarului comunei. Acesta le-a promis un autobuz pentru a-i transporta la Bucuresti.

Oltenii. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a anuntat ca va asigura, din propriul buzunar, transportul a peste 200 de persoane la ceremonia de inhumare a Patriarhului Teoctist.

 Cititi si:

Noul Patriarh va fi ales prin vot

Cinci ore intre chirurg si Dumnezeu

A inceput deja lupta in Sinod

BICHIR: Incepe negocierea voturilor

Patriarhul Romaniei, votat de Frunzaverde, Milut si Onaca

Ultimele zile, ultimele ore

Priveghi cu credinciosi si politicieni

Guvernul da bani pentru inmormantarea Patriarhului

Oseminte descoperite de muncitori langa cripta Patriarhului