PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Sfecla roşie scade nivelul colesterolului

Vă răspunde PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Catrinel, 26 ani: Am colesterolul total ridicat (230). În rest analizele sunt bune. Poate fi vinovată alimentaţia? Până nu de mult, am avut un regim de viaţă fără restricţii: am mâncat cartofi prăjiţi, omletă, carne prăjită, indiferent de oră. Sport nu prea am făcut, doar obişnuiesc să merg zilnic pe jos. Pot să scad colesterolul prin alimentaţie? Dacă nu-ţi schimbi stilul de viaţă, trebuie să te îngrijorezi. Ar fi bine să mănânci cât mai puţini cartofi prăjiţi. Mai bine îi fierbi. Ideea e să nu mai mănânci grăsimi. Şi aici mă refer nu numai la cele vizibile, ci şi la cele ascunse în diferite produse. Evită mai ales produsele de patiserie (foietaje, prăjituri etc.), snacksurile, popcornul, produsele cu margarină, ciocolata care are un conţinut mai mic de 75% cacao.

Nu trebuie să te îngrijorezi dacă obişnuieşti să consumi multe lactate. În schimb, nu mânca mult unt sau smântână cu grăsime. Fă diferenţa între alimentele care conţin grăsimi naturale şi cele care au grăsimi artificiale, care sunt foarte nocive. Şi mezelurile cresc colesterolul, deoarece conţin numai grăsimi saturate.

Mănâncă, în schimb, mult peşte: macrou, hering. Îl poţi fierbe sau înăbuşi, în niciun caz nu-l prăji sau afuma. Mănâncă şi alimente care conţin fibră alimentară, cum este pâinea integrală, dar şi multe fructe, legume. Sfecla roşie este un aliment care nu numai că scade colesterolul, dar creşte nivelul grăsimilor bune din sânge. Dacă ai colesterolul bun (HDL) nu contează cât îl ai pe cel rău (LDL), eşti protejat împotriva infarcturilor. Trebuie să schimbi şi partea cu mişcarea fizică. Nu trebuie neapărat să faci sport de performanţă, dar este bine să te foloseşti de orice motiv pentru a fi activă. De exemplu, urcă scările în loc să iei liftul, ori de câte ori ai ocazia.