Vă răspunde, PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Corina: Care floricele sunt mai bune: cele făcute la ceaun cu ulei sau cele pe care le faci la microunde? Dacă le fac acasă, este mai indicat untul decât uleiul? În general, dacă sunt făcute corect, floricelele sunt un aliment bun, deoarece nu îngraşă. La suta de grame, au aproximativ 100 de calorii. Din start, nu este bun popcornul din comerţ. Are uleiuri hidrogenate şi tot felul de aditivi alimentari pentru a rezista. Floricelele preparate în casă se fac cel mai bine într-un tuci de fontă sau o tigaie adâncă, pentru că distribuie căldura egal (deşi se încălzesc mai greu).
După ce ai ales vasul, alege porumbul. Contează ca acesta să fie uscat şi să nu fie mâncat de insecte (găunos). Nu-ţi recomand să faci floricele cu ulei de şofrănel sau floarea-soarelui, pentru că nu rezistă la temperaturi ridicate şi se transformă în produşi toxici. Poţi face floricelele în puţină untură de porc sau unt. Problema este că untul ar fi bine să fie preparat sub formă de „ghee“ (un mod de preparare a untului în India). Se pune untul la topit şi după aceea se separă fazele. Faza limpede este „ghee-ul“ (grăsimea), iar faza tulbure reprezintă un amestec de proteine serice şi zer (apă). Punem partea limpede într-un bol. După ce se solidifică, vom putea păstra acest ghee pentru mai mult timp, chiar la temperatura camerei, deoarece nu se va strica. Explicaţia este că acest ghee se strică doar în prezenţa apei şi a proteinelor serice (faza tulbure). Odată înlăturate proteinele serice, grăsimea este foarte rezistentă. Persoanelor care nu au voie să mănânce grăsimi saturate le recomand aparatele din comerţ care pot face floricele fără niciun fel de grăsime. Cel mai bine este să pui sare pe floricele după ce le-ai preparat. Sarea gemă, mărunţită, este cea mai bună.