Vă răspunde PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Mariana, Bucureşti: Am înţeles că folia de aluminiu folosită la mâncare este periculoasă. Dacă este aşa, nu ar trebui să existe nişte avertizări pe ambalaj? Ar fi bine să eviţi acest tip de folie de aluminiu. Există în comerţ un pergament special pentru gătit, care este considerat a fi sigur. S-a arătat că în creierul bolnavilor cu Alzheimer este o concentraţie mare de aluminiu, şi foile de gătit ar avea o contribuţie în această maladie. Din păcate, pe ambalajul acestor foi nu există niciun avertisment de această natură. Carmen: Am văzut în supermarketuri cartofi la pungă, congelaţi, tăiaţi şi pregătiţi doar buni să fie puşi în tigaie. Îi pot găti în locul celor obişnuiţi, ca să nu mai stau să îi curăţ? Cartofii respectivi sunt buni, nu este nicio problemă să îi consumi. În general, legumele congelate sunt la fel de bune ca şi cele proaspete. Singura condiţie, să nu le laşi la decongelat, pentru că prin decongelare se pierd toate elementele bune. De exemplu, mixul de legume se pune direct din congelator în ciorbă, pentru a nu se scurge tot lichidul din el. La cartofi, dacă îi pui direct, s-ar putea să sară uleiul încins din tigaie. De aceea, îi poţi pune înainte într-un şerveţel ca să absoarbă umiditatea. Sfatul meu este să mănânci mai degrabă cartofii fierţi sau copţi. Dacă, însă, vrei să-i prăjeşti, alege uleiuri care rezistă la prăjit, cum este uleiul de palmier nehidrogenat. Bune sunt şi uleiurile de măsline sau canola. Uleiul de palmier nu se descompune până la 200 de grade. Uleiul de măsline şi cel de canola rămân stabile până la 190 de grade. După această temperatură, se descompun în compuşi toxici. Evită să prăjeşti cu ulei de floarea-soarelui care se descompune la temperaturi foarte mici.