PROFESORUL DE NUTRITIE: Mancarea gatita, de preferat dimineata

Va raspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Mia, Pitesti: Sotul meu are obiceiul sa manance in fiecare dimineata mancare gatita, in plus fata de masa de pranz si de seara. Cat de sanatos este acest obicei? Va avea urmari pe termen lung? Mi-e teama ca-i va creste glicemia sau ca vor aparea alte probleme. Daca este tanar, activ si nu consuma alimente rafinate, dulciuri, cu zahar mult, nu este nicio problema. Este bine sa consumam cea mai mare cantitate de mancare gatita in prima parte a zilei si sa diminuam treptat cantitatea de mancare gatita.

Dimineata, cea mai mare cantitate, la pranz mai putin si seara deloc. Atunci e bine sa mancam fructe crude, in schimb. Daca sotul este o persoana in varsta sau sedentara, ar fi indicat sa reduca portiile de mancare semnificativ, dar cea mai mare proportie ramane tot dimineata.

Lavinia, 25 de ani, Bucuresti: Obisnuiesc sa-mi beau nessul la prima ora si mananc la aproximativ 20 de minute dupa aceea. Risc sa fac gastrita sau altceva mai grav? Te sfatuiesc sa incerci sa mananci ceva inainte sa-ti bei cafeaua, acum cat esti foarte tanara si organismul este intr-o stare buna. Nu consuma cafea pe stomacul gol, deoarece, in timp, se irita mucoasa gastrica si vor aparea efecte neplacute. Acest lucru depinde insa si de ritmul de imbatranire, de stresul acumulat, de noxele inhalate (daca stai intr-un mediu poluat sau nu).

Ar fi bine sa mananci inainte de a bea cafeaua si din alte puncte de vedere. Pentru ca e lichid, aceasta sta in stomac putin timp. Daca mananci, are loc o absorbtie mai lenta. Astfel, efectul de revigorare dat de cafeina dureaza mai mult, cu toate ca apare mai tarziu decat daca nu ai fi mancat inainte. Acelasi lucru se intampla si in cazul cafeinei din ceai, al carei efect se instaleaza mai greu, dar tine mai mult.