PROFESORUL DE NUTRIŢIE: Lămâia şi peştele refac unghiile

Vă răspunde prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Dorina, Târgu-Jiu: Am unghiile foarte friabile. Nu mi le pot lăsa să crească pentru că se îndoaie şi se rup imediat. Când sunt mici se „ciobesc“ foarte repede şi agaţă. Există alimente care le pot întări? Problema pe care o ai poate sugera o lipsă de calciu sau de zinc din organism. În întrebarea ta nu ai dat foarte multe informaţii, astfel că pot doar să presupun ce probleme ai putea avea.   Unghiile pot deveni friabile şi în urma unei malabsorbţii sau din cauza diareei cronice. Şi paraziţii pot scoate calciul din organism. De aceea, este bine să mergi la medic să vezi care este cauza problemelor tale, pentru a o rezolva.

Alimente specifice pentru unghii nu există. Pentru a asimila zinc poţi mânca fructe de mare. Ouăle sunt bune în general şi mai este importantă o alimentaţie echilibrată cu legume, fructe şi carne.

Pe unghii poţi pune uleiuri de rapiţă sau de nucă. Aplică-le ca pe orice ojă obişnuită şi masează-ţi unghia.

Toate uleiurile au nişte vitamine care fac bine unghiilor. Şi acizii graşi esenţiali au un efect benefic. Mai mănâncă peşte, tot pentru asimilarea acestor acizi graşi esenţiali.

De asemenea, consumă lămâie, care are vitamina C şi aceasta are rol în biosinteza colagenului.

Din categoria alimentelor care nu trebuie consumate fac parte băuturile carbogazoase industriale, deoarece acestea scot calciul din organism.

Mezelurile, produsele preparate din carne procesată sau brânza topită au acelaşi efect. Calciul mai poate fi scos din organism dacă ai obiceiuri nocive, cum sunt fumatul şi băutul cafelei.   NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail viata@evz.ro sau la adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Viaţa.