Vă răspunde PROF. DR. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Diana, 30 ani: Fac mai tot timpul alergii alimentare. Cel mai des se întâmplă la ouă, ciocolată, carne, dar sunt cazuri în care mă umflu şi fac tot felul de bubiţe pe corp şi de la alte produse, care probabil au în compoziţie un pic de ou. Ce pot face pentru a scăpa de această sensibilitate? Se poate rezolva problema cu mult tact şi multă răbdare. Eu nu ţi-aş recomanda să recurgi la medicamente pentru a-ţi rezolva alergia. Prima dată ar fi bine să excluzi din alimentaţ ie toate produsele la care vezi că eşti alergică. După jumătate de an, reintrodu-le în alimentaţie puţin câte puţin.
De exemplu, dacă ai renunţat la ou, reintrodu-l bucată cu bucată. Prima dată mănâncă puţin gălbenuş, iar albuşul reintrodu-l ultimul, pentru că el este mai alergen. În toată perioada cât renunţi la alimentele care îţi fac rău, să fii foarte atentă la toate etichetele produselor pentru că se pot strecura alimente alergene în produse care nu ar da de bănuit. De asemenea, nu mai mânca în acest timp alimente procesate: cozonac, prăjituri etc.
Aceste alergii alimentare sunt din ce în ce mai frecvente în ultimii ani, din cauza greşelilor în alimentaţie ale copiilor: fie nu prea au supt la sân, fie părinţii le introduc în alimentaţie foarte devreme aditivii alimentari, produsele din carne sau alimentele cu potenţial alergen mare. Oul, laptele, arahidele, soia, unele nucifere, fisticul sunt potenţial alergene. Peştele poate da alergie, mai ales dacă nu este proaspăt. Substanţe alergene se găsesc şi în fructele de mare sau vinul roşu.