Vă răspunde prof. dr. GHEORGHE MENCINICOPSCHI, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Corina, 25 ani: Mănânc foarte multe dulciuri. Până acum nu am avut probleme, am fost mereu slabă, niciodată nu am avut burtă, indiferent câte prăjituri mâncam. De un an am observat că îmi creşte burta. De ce zahărul se depune în special pe această zonă? Cu ce aş putea înlocui dulciurile ca să îmi satisfac şi pofta de zahăr, şi să fie şi mai puţin nociv? Zahărul se depune aşa fiziologic, nu ai cum să influenţezi acest lucru. Obezitatea la femei este sub formă de pară (grăsimea se depune pe burtă şi pe coapse) şi sub formă de măr la bărbaţi (grăsimea se depune pe burtă). Ar trebuie să nu mai mănânci dulciuri rafinate şi să consumi în schimb prăjituri făcute în casă. Din când în când ai putea mânca dulciuri cu multe fibre sau o tabletă-două de ciocolată neagră, cu peste 75% cacao. Dulciurile rafinate îngraşă. Până acum ai avut noroc, de acum pot să se producă şi modificări hormonale în organism.
Obezitatea atrage după ea diabetul zaharat de tip doi, boli cardiovasculare sau cancer. Consumul de zahăr produce un dezechilibru în organism, scade masa musculară şi drept urmare se vor arde din ce în ce mai puţine grăsimi. Poţi înlocui dulciurile cu fructe sau legume.
De asemenea, ar fi indicat să-ţi faci şi câteva analize, deoarece pofta ta de dulciuri poate însemna un prediabet rezistent la insulină. Alte semne ale unui prediabet pot fi oboseala după masă, deoarece pancreasul se forţează să producă insulină, pentru a reduce nivelul glicemiei. Când mai ai poftă de dulce, bea şi apă, pentru că lichidele o pot atenua. Mai poţi lua şi suplimente pe bază de crom, pentru că acesta ajută insulina să funcţioneze pentru reducerea nivelului zahărului din sânge. NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail viata@evz.ro sau la adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Viaţa.