PROFESORUL DE NUTRITIE: Cocteilurile cu alcool, nesanatoase

Va raspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Adina, 30 ani: Ce rol au bauturile alcoolice inainte de masa? Tatal meu consuma asa ceva si spune ca fac bine la digestie.Bauturile digestive, cum sunt votca sau bitterul, stimuleaza secretia sucurilor digestive. Pentru un barbat nu sunt recomandate pe zi mai mult de 20 de grame de alcool absolut ce pot fi continute in diverse bauturi.

Astfel, un barbat poate  sa  bea aproximativ 100 de ml de tarie, iar o femeie 50. Intotdeauna, bautura  trebuie sa fie de calitate, fara zaharuri si proteine (cum sunt lichiorurile) deoarece inrautatesc metabolismul alcoolului. Cocteilurile nu sunt sanatoase, deoarece amestecam alcoolul cu zahar si proteine, iar metabolismul este mai greoi.

Alcoolul in tarii nu este recomandat zilnic si in niciun caz bolnavilor hepatici, celor renali ori cu diabet. In schimb, persoanele sanatoase pot bea zilnic la masa vin rosu, de foarte buna calitate. Femeilor le este recomandat maximum un pahar de vin pe zi, iar barbatilor cel mult doua.

Daca provine dintr-un sortiment deosebit, vinul rosu are substante antioxidante si ajuta la o mai buna secretie a sucurilor gastrice, fiind si protector impotriva bolilor cardiovasculare. Vinul rosu este indicat sa fie baut la sfarsitul mesei, la un desert.

Daca il bei pe stomacul gol poate sa fie iritant pentru mucoasa gastrica. In prezenta alimentelor, si substantele din el se asimileaza mult mai bine. Fiind lichid, trece foarte repede prin tractul digestiv si substantele continute nu apuca sa fie asimilate.

Trebuie sa tii cont ca alcoolul are sapte kilocalorii pe gram, mai mult decat zaharul si mai putin ca grasimea, de aceea nu este recomandat obezilor.

Multi oameni nu-si dau seama ca alcoolul ingrasa. In plus, consuma si rezervele de vitamine, ofera calorii de proasta calitate, ca si zaharul. Copiilor nu le este recomandata nicio forma de alcool.