Parchetul București a decis să claseze un dosar în care celebrul profesor doctor Gheorghe Burnei era acuzat de vătămare corporală din culpă, în cazul unei fetițe de 14 ani.
Faptele de care este acuzat profesorul Burnei ar fi fost comise înainte de anul 2014, termenul de prescripție generală fiind de doar cinci ani. Cu alte cuvinte, dacă faptele erau comise în 2014, termenul de prescripție era împlinit deja în anul 2019.
În acest interval, procurorii trebuiau să facă ancheta, iar judecătorii să se pronunțe pe două jurisdicții, fond și apel, cu sentiță de achitare sau de condamnare.
Mama unei fetițe mutilate a reacționat
Informația că dosarul a fost închis, ca urmare a prescripției faptei, a fost făcută de Emiliana Iliescu, pe facebook, mama uneia dintre fetițele despre care se afirmă că a fost ”schilodită” de profesorul Burnei.
”Domnii procurori, eu când am fost la dumneavoastră la Parchet, nu ați pomenit nimic de clasarea cazului Amirei. De ce oare? Domnul procuror Borjog Eduard, aveați prima expertiză a Amirei gata din 2017, ce ați făcut până în anul 2023? E vina mea că ați prescris nenorocirile făcute pe un copil nevinovat și că ați așteptat să treacă încă cinci ani, mințindu-mă că prima expertiză se va anula pentru că îi dădea Amirei dreptate și o încadra la vătămare corporală, adica se ducea *** la pușcărie?”, a scris mama Amirei.
Procurorii sunt acuzați de tergiversare
Emiliana Iliescu mai spune că de la Parchet i s-a spus că expertiza a trebuit anulată, deoarece unul dintre cei care a realizat-o se afla în relație de dușmănie cu profesorul Burnei.
”Apoi m-ați mințit că se va dispune o nouă expertiză, care de fapt nu s-a mai dispus. Ați mai așteptat un pic, expres, ca să clasați cazul Amirei. Amira a fost vătămată corporal în formă continuată până în anul 2014. Nu o mai băgați pe aia cu prima operație, pentru că toate operațiile au fost doar schilodiri! Vă doresc multă sănătate și Dumnezeu să vă ajute, exact atât cât ați fost de corect pentru cazul fetiței mele!”, a mai scris femeia.
Profesorul Burnei se apără
În permanență, reputatul medic a negat acuzațiile care i se aduc, atât pe cele de corupție, cât și pe cele de culpă medicală.
Chiar în timpul procesului penal, în urma căruia a și fost condamnat, pentru fapte de corupție, profesorul Burnei a ținut să fie prezent la fiecare termen de judecată.
„Există foarte multe înregistrări la dosar, pentru că profesorul Burnei a fost filat timp de o lună de zile. Și pe acele înregistrări se aude și se vede cum refuză orice atenție din partea celor care l-au vizitat. Deși are susținerea familiei și a părinților a căror copii au fost tratați de dânsul, porfesorul este vizibil în suferință. Nu e exclus ca această suferință sufletească să se transforme și într-una fizică”, spunea avocata Eliza Ene-Corbeanu, care l-a apărat pe medic.
A fost condamnat cu suspendare
Pe data de 31 martie 2021, profesorul Burnei a fost condamnat, definitiv de Curtea de Apel București, la doi ani și șase luni de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită.
Înițial, profesorul Burnei a fost condamnat la Tribunalul București, la trei ani de închisoare, dar pedeapasa a fost redusă în apel. De la trei ani cu suspendare, sentință pronunțatp la Tribunalul București, la 2,6 ani cu suspendare, la Curtea de Apel.
„Condamnă pe inculpatul Burnei Gheorghe (20 de acte materiale) la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, faptă din perioada mai-decembrie 2016. Menține modalitatea de executare a pedepsei principale, de 2 ani şi 6 luni închisoare stabilită de prima instanță. Reduce perioada interzicerii celorlalte drepturi de la 5 ani, la 2 ani”, se arată în minuta publicată pe site-ul Curții de Apel București.