O anchetă internă a fost demarată, joi, după amiaza, la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare, una din unitățile de învățământ de elită din Maramureș. Profesorul a fost concediat.
Profesorul de biologie, un pensionar cu năravuri de boxer, este acuzat că l-a lovit cu capul în zona feței, pe un elev, în timpul unei pauze. Culmea este faptul că elevul suferise în urmă cu ceva timp un accident și se deplasează cu mare greutate, cu ajutorul unor cârje. Potrivit unor informații interne, profesorul de biologie le-a spus elevilor să părăsească mai repede sala de curs, la pauză, și s-a îndreptat spre elevul care oricum nu putea să iasă în curtea școlii. În acel moment, arată comisia de anchetă a avut loc incidentul violente, pe care copilul îl susține cu putere iar profesorul îl neagă.
Directorul Colegiului Național din Baia Mare, Traian Covaciu a precizat că a fost declanșată o anchetă disciplinară și că s-a renunțat la serviciile profesorului bătăuș. Deși susține că s-a luat o măsură drastică împotriva profesorului, directorul Covaciu o scaldă, tipic românește, în legătură cu evenimentul. „Părerile sunt împărțite. El (profesorul, n.r.) spune că nu l-a atins, ci doar a considerat să-l rețină în pauză, să-i arate unde a greșit. Copilul spune că fost, totuși, atins. Copilul a râs în timpul orei de mai multe ori, el i-a făcut observație și i-a spus: «De ce faci lucrul acesta?», dar s-a răstit la el, iar copilul zice că profesorul l-a lovit atunci cu capul”, a precizat directorul Covaciu pentru axanews.ro.
Profesorul bătăuș, unul de modă veche
Dascălul care s-a pierdut cu firea se numește Vasile Iluț și spune că nu l-a lovit pe elev cu capul în zona feței. Iluț mai afirmă că are 50 de ani de vechime și că se consideră un profesor de modă veche, care nu acceptă să i se râdă în față la ore. „Râdea, se distra, cu mai mulți, acolo și s-a creat așa o atmosferă, că orice făceam, dacă mă întorceam cu spatele la tablă să scriu ceva, ei râdeau. Un râs de ăsta pe care nu-l poți înțelege. De altfel, eu nu am predat aici niciodată la clasele V-VIII. Că, acum, regulile s-au schimbat, e o altă treabă. Eu nu am putut renunța (la vechile metode, n.r.), adică să mergi la o clasă să te aplaude, iar alții să-și bată joc de tine. Ăsta este punctul meu de vedere”, mai arată el.
Profesorul Iluț susține că eșevii au prea multă libertate, de care abuzează. „Școala nu este biserică. Să înțeleagă toată lumea. E un teren de conflicte permanent, pe toate direcțiile și în toate sensurile. Problema este cum se soluționează acestea. Elevii de azi au mari libertăți, ceea ce nu este posibil. Nu este corect. Nu poți să-i fac absolut nimic, directorii sunt legați de mâini și de picioare. Am mai scris despre drepturile, sau ce măgării au mai făcut ei acolo, cu statutul elevului. Ce statut? Statutul este să învețe și să-și facă treaba. Un profesor nu se leagă de un elev fără motive. Trebuie să fii dus pe arătură rău de tot. Au și ei drepturi, dar au obligații în primul rând”, a mai spus Iluș, pentru axanews.ro.