Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a declanșat un referendum prin care va consulta membrii în vederea organizării unei greve generale începând cu 12 iunie.
Anunțul declanșării unei eventuale greve generale l-a fă- cut, ieri, Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care a subliniat că este necesară, în prealabil, consultarea colegilor. „Acum suveran este poporul, deci nu liderii pot decide. (…) O grevă generală nu se poate face de către liderii de sindicat, se face numai cu acordul oamenilor”, a precizat Hăncescu. Deși Primăria Capitalei nu aprobase manifestația, sindicaliștii susținând că anunțul fusese făcut din timp, aproximativ 200 de protestatari au pichetat, ieri, pentru două ore, Palatul Parlamentului. Pe pancarte se putea citi „Ați găsit bani pentru voi, găsiți bani și pentru noi”, „Instanța a hotărât să plătiți dobânda. Când?”, „Personalul didactic auxiliar își cere dreptul la un program normal și remunerație corespunză- toare funcției”, „Ați distrus învățătura, tineretul și cultura, iar acum vă fofilați și salarii mici ne dați”.
„Salariu echivalent cu 35% din cel al preşedintelui” La rândul său, Constantin Rada, președintele USLI Dolj, a spus că nemulțumirea este din cauza faptului că „în noua lege a salarizării, învățământul este poziționat în ultima treime, iar asta nu dovedește faptul că reprezintă o prioritate națională. De fapt, salariile sunt la limita subzistenței, pentru că într-o grilă, de la 1 la 12, noi avem maximum 2,6”, după care a adăugat: „La ora actuală, salariul maxim în învățământ reprezintă 22% din salariul președintelui, iar ceea ce ne propune această lege, peste 5 ani, este un salariu de 23% din salariul președintelui, deci, practic, creșterea este insignifiantă. Am solicitat ca învăţământul să fie catalogat cu un salariu având un coeficient echivalentul a 35 la sută din salariul preşedintelui, salariul maxim, şi de acolo să eşalonăm în jos”, a subliniat Rada.
Noi proteste în zilele de 6 și 7 iunie
Peste 2.000 de angajați din administrația publică locală au protestat, marți, în Parcul Izvor, față de proiectul Legii salariză- rii unitare, jumătate dintre aceștia fiind din partea ProLex. Sindicatele au anunțat că vor continua protestele și după minivacanța de Rusalii, respectiv în zilele de 6 și 7 iunie.